Start » Schrijftips » 5 tips voor het schrijven van een medische thriller

5 tips voor het schrijven van een medische thriller

7 Juni 2017

5 tips voor het schrijven van een medische thrillerDe medische thriller is een subgenre waarin de plot zich grotendeels afspeelt in een ziekenhuis. Dit genre is voor veel mensen extra angstaanjagend, omdat het inspeelt op een natuurlijke angst voor ziektes en ziekenhuizen. Hoe schrijf je een goede medische thriller?

1. Weet waar je het over hebt

De meeste bekende auteurs van medische thrillers hebben ervaring in de medische wereld. Robin Cook was bijvoorbeeld een chirurg en Tess Gerritsen was internist.
Door een medische achtergrond weet je niet alleen meer over de technische aspecten, maar ook over de werkcultuur en omgangsvormen. Het is dus belangrijk om enige research te doen naar hoe het er aan toe gaat in een ziekenhuis. Wanneer je zelf niet werkzaam bent in dit veld en niemand hebt in je omgeving die dit wel doet, kun je ook research doen door het lezen van boeken van auteurs die wel in een ziekenhuis hebben gewerkt.

2. Ken je publiek

Verveel je publiek niet met allerlei vakjargon dat zij niet begrijpen. Vertel alleen het hoognodige en vat het in een begrijpelijke manier samen. Wanneer je te veel tijd besteedt aan achtergrondkennis zoals wetenschappelijke onderzoeken en theorieën, verlies je snel de aandacht van je lezer.

3. Zorg voor tempo

Je boek moet vanaf het begin af aan spannend zijn. Het doet er namelijk niet toe dat je tiende hoofdstuk geweldig is, als je lezers bij  hoofdstuk 3 al afhaken. Zorg er dus voor dat je het tempo niet kwijtraakt, maar opvoert.

4. Creëer sympathieke personages

Zorg ervoor dat je lezers met de personages mee kunnen leven. Geef hen een achtergrondverhaal, specifieke karaktereigenschappen en zorg ervoor dat het mensen zijn en geen types. Een thriller is namelijk veel spannender als de lezer ook daadwerkelijk met de personages meeleeft. 

5. Verken nieuw terrein

Een medische thriller is een perfect genre om ‘wat als’-formules uit te denken. De technische ontwikkelingen in de medische wereld gaan zo snel, het kan verontrustend en zelfs angstaanjagend zijn om te denken aan wat de toekomst zal brengen.
Een medische thriller kan inspelen op angst door het schetsen van een doemscenario. Kijk bijvoorbeeld naar het genre science fiction om hier ideeën over op te doen. De serie Black Mirror speelt bijvoorbeeld slim op de angst voor technologie in.

Bron: Writer’s digest 

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- BN’ers duiken de misdaadwereld in voor thrillercompetitie
- Do's en don'ts voor het schrijven van een thriller
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!