Afbeelding

Valentijnsdag

Foto: Pixabay

Zo schrijf je het beste valentijnsgedicht voor je geliefde

Een bos rozen of een doos chocolade, die cadeaus zijn nogal cliché. Veel leuker is een mooi valentijnsgedicht voor jouw geliefde. Om die te schrijven moet je twee dingen doen: de technieken in de vingers krijgen én alle lieve woorden delen die je kwijt wil op de dag van de liefde. Over minder dan een maand is het al Valentijnsdag!

1. Vermijd clichés

Dat rozen rood zijn en viooltjes blauw weten we ondertussen wel. Clichés worden te vaak gebruikt, waardoor ze hun impact op de lezer verliezen. En dat is nu net wat je wil voorkomen. Het doel is dat elk woord binnenkomt bij je geliefde zodat deze persoon precies weet hoeveel hij of zij voor je betekend. Verzin een andere manier om te zeggen dat je gek op deze persoon bent of verdraai een cliché op een gekke manier zodat je een glimlach oproept.

2. Maak het persoonlijk

Een gedicht schrijven kan altijd, maar een valentijnsgedicht schrijf je niet elke dag. Dit gedicht is speciaal voor jouw geliefde, dus zorg ervoor dat het gedicht persoonlijk is. Schrijf er dingen in die te herkennen zijn voor de ander, zodat dit gedicht écht alleen voor hem of haar is.

3. Show don’t tell

Deze schrijfregel is misschien nog wel belangrijker in poëzie dan in fictie. Je moet tot de verbeelding spreken en daarvoor moet je al je zintuigen gebruiken. Waar rook het bijvoorbeeld naar toen je geliefde je voor het eerst aankeek? Misschien dronken jullie koffie op jullie eerste date. Drong de geur van gemalen koffiebonen door in je neus en verwarmde de mok je koude vingers? Gebruik die zintuigen in je gedicht!

4. Metaforen zijn je beste vriend

Metaforen zijn een goede manier om toe te voegen aan die verbeelding. Als je wil beschrijven hoe leuk je de twinkeling in de ogen van je geliefde vindt, zoek er dan een metafoor bij. Je ogen glinsterden als een kind in een snoepwinkel toen je diep in de mijne keek spreekt al meer tot de verbeelding dan Je ogen glinsterden toen je naar me keek. Er zijn eindeloze variaties te bedenken en een goede manier om ze persoonlijk te maken. Is je geliefde gek op chocolade? Maak dan van de snoepwinkel een chocolaterie! 

5. Wees concreet

Je hebt in een gedicht minder woorden dan in een verhaal. Schrap woorden die overbodig zijn, of zoek een sterkere manier om iets te omschrijven. Hoe concreter, hoe beter het tot de verbeelding spreekt en hoe meer indruk jouw gedicht maakt.

6. Lees het hardop voor en herschrijf

Om te weten of je gedicht goed leest, is het fijn om het hardop voor te lezen aan jezelf. Controleer eerst of je geliefde niet in de buurt is, schuif achter de computer en lees het voor. Je merkt vanzelf over welke woorden je struikelt of waar een beschrijving nog te zwak is. Op basis daarvan kan je gaan herschrijven, opnieuw voorlezen en weer herschrijven.

Schrijven over liefde

Wil je meer leren over schrijven over de liefde? Topauteur Oek de Jong vertelt je hoe. Het komende nummer van Schrijven Magazine ligt rond 14 februari in je brievenbus.Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 3 februari 16:00 uur!

Techniek