Start » Nieuws » Zo schrijf je een autobiografische roman

Zo schrijf je een autobiografische roman

12 December 2017

4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheidJe gaat een boek schrijven over je eigen leven. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het verhaal vertellen, vanuit jezelf, vanuit jouw perspectief. Dan wordt het een echte autobiografie. Je kunt er ook voor kiezen om er wat creatiever mee om te gaan en er een roman van te maken. Hier volgen 4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheid.

1. Vrijheid

Door een roman te schrijven gebaseerd op een waargebeurd verhaal, krijg je veel vrijheid als schrijver. Je kunt de geschiedenis herschrijven en naar je eigen hand zetten. Je hebt de mogelijkheid om personages en gebeurtenissen erbij te verzinnen. Door het introduceren van nieuwe elementen die bijdragen aan jouw boodschap houd je de lezer geboeid. Het gepieker over de exacte feiten belemmeren je niet langer. De waarheid  is alleen nog maar een leidraad; het kan je niet meer beperken.

2. Fantasie en creativiteit

Terwijl je de essentie van het ware verhaal en jouw emotionele gehechtheid daaraan behoudt, springt je creativiteit naar een nieuw niveau. Want daar is nu ruimte voor. Je hoeft niet meer binnen de precieze lijntjes te kleuren. Je kunt als schrijver op deze manier hele interessante dingen ontdekken over jezelf en je leven. Reken er maar op dat het verhaal ongeplande en onverwachte wegen inslaat en laat het maar gebeuren. Jezelf verrassen is net zo belangrijk als je lezer verrassen.

3. Meerdere perspectieven

Tegenwoordig verkoopt een autobiografie beter dan een roman, ook al is deze gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Voor de lezer lijkt een autobiografie authentieker en authenticiteit is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Het grote voordeel boven een autobiografie is toch dat je niet beperkt bent tot je eigen perspectief. Je kunt vanuit zoveel perspectieven schrijven als jij denkt dat goed is voor het verhaal. Dit kan je verhaal veel breder en rijker maken.

4. Afstand van het verhaal

Doordat jij als schrijver het verhaal ook meer gaat benaderen als iets dat losstaat van jou, heb je meer emotionele afstand. Die afstand kan je goed helpen bij het maken van keuzes en het doorhakken van knopen. Het is makkelijker om te bedenken welke gebeurtenissen er wel en niet in moeten, omdat je er emotioneel minder aan gehecht bent. Het is niet meer jouw leven, maar dat van je personage en dat geeft ademruimte. En ademruimte zorgt voor inspiratie.

Bron: Writer’s Digest

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Verken de grenzen van non-fictie schrijven
- Hoe begin je aan een autobiografie of levensverhaal? - Deel 2
- Zo kies je uit autobiografisch materiaal
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN