Start » Nieuws » Zo schrijf je een autobiografische roman

Zo schrijf je een autobiografische roman

12 December 2017

4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheidJe gaat een boek schrijven over je eigen leven. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het verhaal vertellen, vanuit jezelf, vanuit jouw perspectief. Dan wordt het een echte autobiografie. Je kunt er ook voor kiezen om er wat creatiever mee om te gaan en er een roman van te maken. Hier volgen 4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheid.

1. Vrijheid

Door een roman te schrijven gebaseerd op een waargebeurd verhaal, krijg je veel vrijheid als schrijver. Je kunt de geschiedenis herschrijven en naar je eigen hand zetten. Je hebt de mogelijkheid om personages en gebeurtenissen erbij te verzinnen. Door het introduceren van nieuwe elementen die bijdragen aan jouw boodschap houd je de lezer geboeid. Het gepieker over de exacte feiten belemmeren je niet langer. De waarheid  is alleen nog maar een leidraad; het kan je niet meer beperken.

2. Fantasie en creativiteit

Terwijl je de essentie van het ware verhaal en jouw emotionele gehechtheid daaraan behoudt, springt je creativiteit naar een nieuw niveau. Want daar is nu ruimte voor. Je hoeft niet meer binnen de precieze lijntjes te kleuren. Je kunt als schrijver op deze manier hele interessante dingen ontdekken over jezelf en je leven. Reken er maar op dat het verhaal ongeplande en onverwachte wegen inslaat en laat het maar gebeuren. Jezelf verrassen is net zo belangrijk als je lezer verrassen.

3. Meerdere perspectieven

Tegenwoordig verkoopt een autobiografie beter dan een roman, ook al is deze gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Voor de lezer lijkt een autobiografie authentieker en authenticiteit is vandaag de dag belangrijker dan ooit. Het grote voordeel boven een autobiografie is toch dat je niet beperkt bent tot je eigen perspectief. Je kunt vanuit zoveel perspectieven schrijven als jij denkt dat goed is voor het verhaal. Dit kan je verhaal veel breder en rijker maken.

4. Afstand van het verhaal

Doordat jij als schrijver het verhaal ook meer gaat benaderen als iets dat losstaat van jou, heb je meer emotionele afstand. Die afstand kan je goed helpen bij het maken van keuzes en het doorhakken van knopen. Het is makkelijker om te bedenken welke gebeurtenissen er wel en niet in moeten, omdat je er emotioneel minder aan gehecht bent. Het is niet meer jouw leven, maar dat van je personage en dat geeft ademruimte. En ademruimte zorgt voor inspiratie.

Bron: Writer’s Digest

Door Shirley de Koster

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Verken de grenzen van non-fictie schrijven
- Hoe begin je aan een autobiografie of levensverhaal? - Deel 2
- Zo kies je uit autobiografisch materiaal
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN