Start » Nieuws » Zo creëer je een onvergetelijke sidekick

Zo creëer je een onvergetelijke sidekick

10 Februari 2017

De sidekick is de rechterhand van de held in je verhaal, de drijvende kracht achter zijn succes en het puzzelstukje dat je held compleet maakt. Zonder Sam had Frodo in The Lord of the Rings zijn queeste bijvoorbeeld nooit kunnen volbrengen. Met deze tips schrijf jij ook een onvergetelijke sidekick.

 

Maak je sidekick een archetype

Sidekicks kennen een aantal archetypes, net als hoofdpersonages en bijpersonages. Bijvoorbeeld de verteller, het hulpje, en de loyale. Als je sidekick de verteller is, wordt het verhaal verteld vanuit zijn oogpunt. Indirect is hij dus de hoofdpersoon van je boek, die de gebeurtenissen rondom de hoofdpersoon van het verhaal beschrijft. Bij het hulpje kun je denken aan John Watson en Sherlock Holmes. Het hulpje staat dag en nacht klaar voor je hoofdpersoon en doet alles wat de hoofdpersoon niet kan. De loyale sidekick is de goede vriend die werkelijk álles over heeft voor je hoofdpersoon en dag en nacht voor hem klaarstaat. Sam uit The Lord of the Rings zou Frodo bijvoorbeeld nooit in de steek laten, hoe slecht hij ook behandeld zou worden. Zelfs als het hem zijn leven zou kosten, zou hij Frodo nog proberen te helpen.

Geef de sidekick een reden om je held te volgen

Of je held nou een letterlijk of een figuurlijk avontuur aangaat, de sidekick moet ook maar tijd en zin hebben om hierin mee te gaan. Geef hem dus een reden waarom hij de hoofdpersoon zal helpen. Misschien is hij net zijn baan kwijt, waardoor hij ineens zeeën van tijd heeft. Misschien wordt hij wel zonder er bewust voor te kiezen meegesleept in het verhaal, bijvoorbeeld doordat hij per ongeluk bij een groot geheim betrokken raakt. Iets moet hem in ieder geval motiveren om op pad te gaan met je hoofdpersoon, dus zorg dat je in ieder geval kort benoemt waarom je sidekick betrokken is. Geef hem een waarom.

Geef de sidekick een fascinerend achtergrondverhaal

Het feit dat je sidekick een bijpersonage is, betekent niet dat hij saai en eendimensionaal hoeft te zijn. Geef hem een goed en interessant achtergrondverhaal om zo het hele verhaal te verrijken. De geschiedenis van de sidekick kan ook een grote rol spelen in de dynamiek tussen hem en de hoofdpersoon en verklaren waarom hij in je verhaal bepaalde beslissingen neemt.

Laat je held opkomen voor je sidekick of andersom

Om de band tussen je held en je sidekick te verstevigen, kun je één van de twee de ander laten redden. Dit kan letterlijk, bijvoorbeeld door de hoofdpersoon de sidekick bij het oversteken te behoeden voor een naderende bus, maar ook figuurlijk. Je sidekick kan je hoofdpersoon op borgtocht uit de gevangenis halen of een dekmantel zijn wanneer de hoofdpersoon in de problemen komt. Laat de één de ander redden en verken de dynamiek die daardoor veroorzaakt wordt.

Laat de relatie niet alleen soepel verlopen

Een sidekick is ultraloyaal aan je hoofdpersoon, maar dit betekent niet dat alles koek en ei is tussen de twee. Laat ze regelmatig meningsverschillen hebben, ruzie maken of zelfs tijdelijk ‘uit elkaar gaan’. Ups en downs horen in elke relatie, en dus ook in de relatie van een held en zijn sidekick. De manier waarop de onenigheden opgelost worden, laat vervolgens weer prachtig zien hoe sterk de band tussen de twee wel niet is.

Bron: Writer’s Digest 02/2017

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 3 manieren om een extra dimensie te geven aan je bijpersonages
- Zo schrijf je goede bijpersonages
- Breng jouw personages tot leven met het kernkwadrant
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Alice, het literaire tijdschrift van Schrijven Magazine

Voortaan in iedere editie van Schrijven Magazine!

Lees meer
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!