Wie wint de ANV-Debutantenprijs? Dit is het geheim van Patricia Jozef

ANV Debutantenprijs

Op zondag 1 juli wordt bekendgemaakt wie de ANV-debutantenprijs wint. Kanshebbers dit jaar zijn Houtrot van Rinske Hillen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Glorie van Patricia Jozef. Schrijven Online bespreekt de komende tijd de drie debutanten, wat is hun geheim? Deze week staat Glorie van Patricia Jozef in de spotlight.

De ANV-Debutantenprijs

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is hoofdsponsor van de literaire prijs, een initiatief van DordtLiterair. Zowel Nederlandse als Vlaamse uitgeverijen worden uitgenodigd literaire debuten in te zenden. Een vakjury selecteert drie titels voor de shortlist. Een kernjury, bestaande uit honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, leest en beoordeelt deze boeken.

Hoe Glorie tot stand kwam

Het kostte Patricia Jozef drie jaar om een eerste versie van haar debuut te schrijven en vervolgens twee jaar om een tweede versie op te leveren. Ze liet de eerste versie een jaar liggen en maakte een afspraak met zichzelf: ‘Als ik het verhaal na een jaar nog wil vertellen, dan heeft het bestaansrecht.’ Na een jaar pakte ze het manuscript inderdaad weer op en begon ze flink te schrappen. Zo ontstond de roman die ze typeert als ‘Een roman over de kleine wereld van de liefde, de grote ideeën en het dagelijkse falen daarvan’. Haar geheim lijkt daarmee te bestaan uit een combinatie van niet te snel tevreden zijn, afstand nemen en schrappen.

Patricia Jozef

Na een studie schilderkunst in Gent en filosofie in Brussel en Amsterdam, geeft Patricia Jozef (België, 1975) nu taalles aan migranten. En ze schrijft. In 2017 kwam haar debuut uit. Ze zocht zowel in het schilderen als in de filosofie verhalen. Nu zet ze verhalen op papier. Jozef werkt op dit moment aan haar tweede roman.