Afbeelding

Unsplash.com

Overzicht literair nieuws week 19

Literair nieuws week 19
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Renate Dorrestein overleden

Vorige week vrijdag overleed de 64-jarige schrijfster Renate Dorrestein in haar woning in Aerdenhout. Haar dierbaren waren bij haar. De schrijfster leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Haar uitgeverij Podium maakte het nieuws bekend.

Dorrestein begon haar carrière als journalist, maar wilde het liefst romans schrijven. In 1983 brak zij door met haar debuut Buitenstaanders. Ze schreef zo’n 40 boeken en ontving voor haar hele oeuvre de Annie Romein Prijs.

Sinds 2011 verschenen haar boeken bij uitgeverij Podium. Directeur Joost Nijsen noemt haar onvermoeibaar betrokken, stimulerend, gevat en ruimhartig jegens anderen. ‘Behalve als een van onze beste en meest succesvolle auteurs, zullen wij en velen in de boekenwereld de vrouw achter het werk gaan missen.’ In bibliotheken en boekhandels door het hele land kan een condoleanceregister worden getekend. Sheila Sitalsing schreef een column over de schrijfster.
Bron: renatedorrestein.nl

Nieuwe A.F.Th. van der Heijden verschijnt bij uitgeverij Querido

Naar verwachting zal in 2018 de nieuwe roman van A.F.Th. van der Heijden, De Herkansing, verschijnen. Het boek komt uit bij Querido, de uitgeverij waar de schrijver in 1978 debuteerde en vervolgens 30 jaar lang publiceerde. Sinds 2009 kwamen de boeken van Van der Heijden uit bij De Bezige Bij. De auteur vertrekt hier na onenigheid over 'creatieve en zakelijke aspecten'. Zowel auteur als uitgeverij willen niet verder in details treden. Querido is verheugt met de terugkeer van de schrijver.
Bronnen: singeluitgeverijen.nl en volkskrant.nl 

Murat Isik wint Libris Literatuurprijs

De 25ste Libris Literatuur Prijs gaat naar Wees onzichtbaar van Murat Isik. Uit de zes genomineerden koos de jury, voorgezeten door oud-winnaar Abdelkader Benali, Wees onzichtbaar als beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De jury looft de elegante en vaak humoristische manier waarop een belangrijk en ernstig verhaal wordt verteld. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.
Bron: libris.nl

Das Mag publiceert bundel met verhalen van jong talent

Na Das Magazin, komt Das Mag nu met De Sampler. Een bundel van 8 verhalen van 8 onbekende jonge schrijvers. De bundel is gratis te downloaden als E-book en te koop in de boekhandel voor 5 euro. Literair talent anno morgen kopt de uitgeverij. Met de bundel wil Das Mag jong talent presenteren zonder ‘opsmuk, druk en verwachtingen’.
Bron: dasmag.nl

Uitgeven