Afbeelding
Unsplash.com
Unsplash.com
Al het literair nieuws op een rijtje.
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.
Mogelijk zal in 2018 geen Nobelprijs voor de Literatuur worden uitgereikt. De Zweedse Academie die de prijs jaarlijks uitreikt is verwikkeld in een intern conflict. Een van de leden van het bestuur is in opspraak geraakt omdat haar man betrokken is bij een seksschandaal. Nadat de meerderheid tegen haar vertrek stemde, stapte een aantal andere leden vrijwillig op. Radio Sweden meldt nu dat de Zweedse Academie tijd nodig heeft om het vertrouwen te herstellen en mogelijk dit jaar geen winnaar aan zal wijzen. De Nobelprijs voor Literatuur werd al vaker niet uitgereikt, namelijk in 1914, 1918, 1935 en van 1940 tot 1943.
Bron: VRT
Na Sneeuwwitje, Rapunzel en Roodkapje is er een nieuw sprookje in de traditie van de Gebroeders Grimm: De prinses en de vos. Hoewel het ruim 150 jaar geleden is dat de Gebroeders Grimm hun sprookjes schreven is er nu een nieuw sprookje dat niet onderdoet voor een klassieker. Het sprookje De Prinses en de Vos werd geschreven met behulp van Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie). In opdracht van meditatie-app Calm, schreef Botnik, een groep schrijvers en programmeurs, het sprookje. Door veel tekst in te voeren en er een computerprogramma op los te laten, ontstond een nieuw verhaal met alle elementen van een klassiek sprookje.
Bron: iflscience.com
Zijn laatste boek, Berichten uit het tussenhuisje, werd lovend ontvangen. Toch wordt schrijver Henk van Straten vaak geplaagd door de gedachte 'dit zal wel niks worden', als hij aan een nieuw boek werkt. De 38-jarige schrijver werd geïnterviewd in de VPRO-reeks CV der mislukkingen. Daarin zei hij: 'Eigenlijk moet je er tijdens het hele schrijfproces van uitgaan dat je voor jan lul bezig bent. Je moet echt een intrinsieke motivatie hebben. Alleen dat maakt het de moeite waard'. Nadat zijn tweede boek Smet naar de vergetelheid verdween had de schrijver een korte inzinking. Toch ging hij daarna weer aan de slag, 'omdat ik genoeg nieuwe ideeën heb en verder toch niks kan'.
Bron: nu.nl
De in Young Adult (YA) gespecialiseerde uitgeverij Blossom Books lanceert een lijn met wereldklassiekers, herschreven voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar. Tiny Fisscher's bewerking van Romeo & Julia, het eerste boek in de serie, komt uit in september. Fisscher bewerkte al eerder een klassieker: Alleen op de wereld van Hector Malot. Uitgever Myrthe Spiteri hoopt met de serie een brug te slaan tussen de YA-lezers en de klassieke wereldliteratuur.
Bron: deperslijst.com
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.