Wie wint de ANV-Debutantenprijs? Dit is het geheim van Arjen van Veelen

Op zondag 1 juli wordt bekendgemaakt wie de ANV-debutantenprijs wint. Kanshebbers dit jaar zijn Houtrot van Rinske Hillen, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Glorie van Patricia Jozef. Schrijven Online bespreekt de komende tijd de drie debutanten, wat is hun geheim? Deze week staat Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen in de spotlight.

Een persoonlijk monument

Arjen van Veelen schreef met zijn debuut een monument voor zijn jarenlange vriendschap met de Vlaamse schrijver Thomas Blondeau. Zijn geheim? Hij weet van dit persoonlijke thema te verbinden met iets wat universeel is. Hij noemt het in een interview met Trouw ‘de rusteloze tijdgeest van een generatie’. Veel schrijvers putten uit hun persoonlijke ervaringen. Als die persoonlijke ervaringen te vangen zijn in een thema waar ook anderen zich in kunnen herkennen, wordt het pas echt interessant voor je publiek. 

De ANV-Debutantenprijs

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is hoofdsponsor van de literaire prijs, een initiatief van DordtLiterair. Zowel Nederlandse als Vlaamse uitgeverijen worden uitgenodigd literaire debuten in te zenden. Een vakjury selecteert drie titels voor de shortlist. Een kernjury, die bestaat uit honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen, leest en beoordeelt deze boeken.