Afbeelding

Vrouw kijkt verward naar papier

Foto: Anna Shvets via Pexels

Welke schrijfadviezen volg je op en welke niet?

In de diepe wateren van het wereldwijde web zijn duizenden artikelen met schrijftips te vinden. Maar soms spreken die tips elkaar tegen. Welke tips kun je het beste volgen, en welke kun je toch beter links laten liggen?


Clichés 

Het ene artikel zegt dat je lekker aan die clichés moet blijven hangen, terwijl in de ander staat dat je ze links moet laten liggen. Maar welk advies moet je nu opvolgen? Dat is een hele persoonlijke keuze en afhankelijk van het verhaal dat je schrijft. Vaak is het een goed idee om een mooie middenweg te zoeken in het gebruiken van clichés. Clichés zijn niet voor niets ontstaan, want blijkbaar lezen mensen graag over deze onderwerpen. Doe hier je voordeel mee! Als je ze op de juiste manier verwerkt en niet té veel in je verhaal gebruikt, kan dit heel mooi terugkomen in je verhaal. En bijna elke lezer houdt wel van een clicheetje op z’n tijd. 

Lees ook: Hoe gebruik je clichés in je voordeel in 5 stappen?

Schrijf alles op

Over de beschrijving van de personages zijn tipartikelen vaak ook verdeeld. Moet je nu je hoofdpersoon in detail op papier zetten, of is de beschrijving zwart haar en bruine ogen genoeg? Eigenlijk is het het beste om de lezer niet al te veel informatie te geven over het uiterlijk van het personage. Als je ze twee of drie basispunten geeft over het uiterlijk, dan is het genoeg voor de lezer om de rest er zelf bij te verzinnen. Zo maak je het verhaal voor iedere lezer uniek. 
Het is echter wel belangrijk om de persoonlijkheid van je personage goed te beschrijven. Dit is namelijk waar je lezer al zijn of haar informatie over de persoon vandaan moet halen.

Lees ook: 4 tips voor het schrijven van een rond personage.

Verwijzingen in de tekst

In je tekst verwijzen naar bekende boeken, films, personages of andere (popcultuur) elementen? Ook hierover lijkt niet iedereen het eens te zijn. De een lijkt dit erg leuk te vinden om deze herkenning in het verhaal terug te vinden, de ander vindt het onnodig en afleidend. Dit laatste is ook vaak van toepassing bij fictieverhalen. Doordat je deze verwijzingen in je verhaal gooit, trek je de lezer uit jouw geschreven wereld en breng je ze of terug naar de realiteit, of dwalen ze af naar de wereld waar jij naar verwijst. 

Vaak worden ook steeds dezelfde verwijzingen gemaakt. De Harry Potter-serie en klassiekers als Jane Eyre zijn erg populair in andere fictieboeken. Je bent dus ook niet origineel als je deze verwijzingen gebruikt, want er zijn minstens honderd andere boeken met hetzelfde idee.

Ook wordt je verhaal hier minder tijdloos van. Dit gebeurt vooral als je afwijkt van Jane Eyre en Harry Potter, aangezien iedereen deze toch wel kent. Maar als je een pop culture verwijzing in je verhaal gooit over bijvoorbeeld de app TikTok, dan weet over 30 jaar bijna niemand meer waar je het over hebt. En zeg nu zelf, je wil wel graag dat mensen je boek in 2050 nog steeds lezen. Dus tenzij het echt noodzakelijk is voor je verhaal, zou ik die verwijzingen lekker weglaten.