Afbeelding

Kranten en thee

Pixabay

Wekelijkse schrijfopdracht #265

Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee aan onze wekelijkse schrijfopdracht. Deze week opdracht #265: Show, don't tell

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Jackman, Frank Noë, Janko Ekkel, Lizette van Geene, Mabel Verstappen, Mike van Holsteijn, Ingeborg van Buiten, Jacqueline van Zwieteren, Annette van der Meij en Johanna Müller. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 265e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #265 - Show, don't tell 

Door schrijfcoach Mike van Holsteijn

We kennen de 'heilige' woorden allemaal: show, don't tell. Het is het laten zien van wat er gebeurt (zowel binnen als buiten het brein van de hoofdpersoon) en de lezer zelf aan het werk laten om het uit te vogelen. Het is een lastig principe en dus belangrijk om het te blijven oefenen. Daarom staat de opdracht van deze week volledig in het teken van show, don't tell.

De opdracht: schrijf een verhaal van 300 woorden met een beginsituatie (kies een van de onderstaande situaties, of verzin zelf een situatie, als hij maar een reactie tot stand brengt) en laat alleen maar de reacties van de personages zien. Vertel niets van het innerlijk van de personages. Houdt het bij hun acties en reacties. Hoe reageren ze op de situatie, wat doen ze? Laat ze op onverwachte manieren reageren, dit zorgt voor een interessant verhaal met complexe personages.

De situaties:

  1. Een man/vrouw krijgt een telefoontje met het bericht dat zijn/haar moeder is overleden.
  2. Een kind komt terug van school met onvoldoendes, terwijl zijn ouders hem duidelijk hadden gemaakt dat hij dit blok alleen maar voldoendes mocht halen, anders zou hij het jaar niet halen.
  3. Een vrouw komt erachter dat haar vriend vreemdgaat.
  4. Een politieagent komt erachter dat zijn broer harddrugs dealt.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

•    Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
•    Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
•    Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Mike van Holsteijn (1999) schrijft sinds enkele jaren aan één stuk door. Enkele werken zijn in verschillende bundels verschenen, waaronder gedichten en kortverhalen. Hiernaast doet hij actief mee aan zoveel mogelijk wedstrijden en hij heeft dan ook grote schrijfambities voor de toekomst. Momenteel zit hij in het eerste jaar van de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, waar hij uiteindelijk de kant van de letterkunde op wil gaan.