Start » Nieuws » Wekelijkse schrijfopdracht #237

Wekelijkse schrijfopdracht #237

13 Maart 2019

Behoefte aan feedback op je schrijfwerk? Doe dan mee met onze wekelijkse schrijfopdracht, uitgeschreven door onze professionele schrijfcoaches. 

 

 

Wekelijkse schrijfopdracht

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Jackman, Frank Noë, Katja de Vries, Janko Ekkel, Lizette van Geene, Mabel Verstappen, Mike van Holsteijn, Ingeborg van Buiten, Jacqueline van Zwieteren, Annette van der Meij en Johanna Müller.  Lees hieronder de 237ste opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen. Iedereen kan meedoen!

Schrijfopdracht #237 - De jongens in de trein

Door schrijfcoach Lizette van Geene

Wat maakt jouw hoofdpersoon of de overige karakters uit jouw verhaal geliefd of gehaat, en hoe zorg je ervoor dat jouw hoofdpersonen gaan leven in het hoofd van de lezer? Karakters ontwikkelen zich natuurlijk in de loop van het verhaal, maar in deze opdracht beperken we ons tot het oefenen met de introductie van personages.

Opdracht:

Maak de karakters van de twee jongemannen in de volgende scene inzichtelijk. Dat kun je op verschillende manieren doen o.a. door innerlijke monologen (wat denken ze?), dialogen (ze gaan met elkaar in gesprek), handelingen (wat doen ze, of niet?) Denk ook aan de manier waarop je hun uiterlijk laat zien, waarin ze van elkaar verschillen, of misschien juist erg op elkaar lijken. Schrijf een verhaal van maximaal 600 woorden bij de volgende scene:

'Twee jongemannen zitten tegen over elkaar in de trein. Ze reizen van Eindhoven naar Utrecht terwijl de regen tegen de ramen klettert. De coupé lijkt leeg, maar achterin het gangpad zit nog iemand. Het is voor de twee mannen niet zichtbaar of het een man of vrouw is. Dan stopt de trein, zonder uitleg. Ze staan stil tussen de weilanden. De minuten gaan voorbij.'

(Ter inspiratie; op mijn blog publiceerde ik enkele jaren geleden Geschrapte fragmenten; fragmenten waarin ik mijn personages een familie, een verleden, relaties en een karakter gaf. Je vindt ze hier https://www.lizettevangeene.nl/blog/geschrapte-fragmenten-deel/)

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
• Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
• Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de auteur

Lizette van Geene schrijft commerciële en journalistieke teksten, korte verhalen en educatieve publicaties in haar eigen vakgebied (arbeidsmarkt, onderwijs en loopbaanbegeleiding). Ze blogt (soms geregeld) en werkt onder andere als schrijfcoach en als freelance recensente literatuur bij het Eindhovens Dagblad. Meer lezen van Van Geene? Bezoek hier haar website.

Bron foto: Pixabay

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Wekelijkse schrijfopdracht #236
- Een eenvoudig systeem om karakters een persoonlijkheid te geven
- Stijl - Karakterbeschrijving


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!