Afbeelding
unsplash
unsplash
Terwijl de literatuur er niet heel florissant voorstaat, zijn de literaire festivals steeds meer in opkomst. In Nederland vinden jaarlijks drie grote festivals plaats: Crossing Border, Winternachten (beide in Den Haag) en Poetry International (Rotterdam). Dit jaar wordt voor de eerste keer het International Literature Festival Utrecht georganiseerd. Daarnaast wordt literatuur de laatste tijd ook bij veel andere (grote) evenementen als randprogrammering opgenomen. Lowlands is daar een voorbeeld van. In Volkskrant Magazine van zaterdag 15 september schreef Fokke Obbema een artikel over het floreren van literaire festivals. Wat kunnen ze betekenen voor de literatuur en de schrijvers van literatuur?
Tiziano Perez, directeur van het Letterenfonds, roemt literaire festivals. Volgens hem kan er een nieuw, divers publiek mee bereikt worden. ‘Met name jonge mensen die van huis uit niet direct met literatuur vertrouwd zijn, kunnen er zo mee kennismaken. Dat is in tijden van ontlezing van groot belang.’ Louis Behre, de oprichting van Crossing Border, neemt de ontlezing mee in zijn verklaring omtrent de populariteit van literaire festivals: ‘mensen hoeven de boeken niet meer te lezen, maar kunnen aandachtig luisteren naar een schrijver die op een leuke manier wordt geïnterviewd,’ zegt hij ‘Festivals houden de literatuur levend’. Hij voegt eraan toe dat hij hoopt dat mensen de boeken daarna alsnog gaan kopen.
Michaël Stroker, directeur van het Utrechtse Literatuurhuis, dat verantwoordelijk is voor het Utrechtse festival, ziet literaire festivals vooral als gids. Volgens hem is het niet zo slecht gesteld met de literatuur als wordt gezegd. ‘Er worden nog altijd 45.000 boeken per jaar uitgebracht. Dus we zitten nog bepaald niet om een boek verlegen’. Hij zegt mensen hun weg te helpen vinden in het enorme aanbod. ‘Wij geven aan wat van belang is. Dat is nuttig, zeker in tijden waarin traditionele media minder aandacht schenken aan literatuur’.
Stroker ziet in de opkomst van literaire festivals ook een financieel voordeel voor schrijvers. ‘Niet vanwege de extra boekomzet, maar omdat ze voor hun optredens betaald krijgen’. Voor schrijvers ‘in het middensegment’ die steeds minder verkopen is dat heel belangrijk. Hoewel Stroker geen harde cijfers heeft, vermoedt hij dat het een stijgend deel van hun inkomens is.
Benieuwd naar het volledige artikel van Fokke Obbema? Klik dan hier.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!