Volwassenen hebben steeds minder tijd om boeken te lezen

Volwassenen hebben steeds minder tijd om boeken te lezen Een kwart van de Britten heeft het afgelopen half jaar gemiddeld twee boeken gelezen. In Nederland is het minder slecht gesteld. Nederlandse vrouwen lezen gemiddeld één boek per maand.

Zo blijkt uit een Brits onderzoek YouGov dat ongeveer vier miljoen volwassenen wegens gebrek aan tijd geen boek voor hun eigen plezier kunnen lezen. Andere redenen zijn: zich bezig houden met andere activiteiten of gewoonweg niet van lezen houden. Onder de 2059 ondervraagden heeft 11% van de mannen aangegeven dat ze nooit boeken voor eigen plezier lezen. Van de vrouwelijke populatie is dit 5%. De volwassenen die wel een boek voor eigen plezier lezen, kwamen het afgelopen half jaar aan één boek toe.

Volgens de Stichting Marktonderzoek Boekenvak is het minder slecht gesteld met het leespubliek in Nederland. Cijfers van de afgelopen twee jaar tonen dat één op de vijf lezers dagelijks een boek leest. Dit geldt zowel voor het papieren boek als het e-book. Net als uit de Britse cijfers zijn ook de vrouwen in Nederland vaker geneigd een boek op te pakken dan mannen. Het gaat hier om elf boeken per jaar ten opzichte van negen boeken die per jaar door mannen gelezen wordt. De echte fanatiekelingen lezen meer dan vijftig boeken per jaar. Deze veellezers vormen een minderheid van 4%.

Volgens de Britse Cathy Rentzenbrink van Quick Reads kan lezen een bijzondere toevoeging zijn in iemands leven: ‘Lezen geeft je vele mogelijkheden voor discussieonderwerpen met je vriendengroep, het helpt je te ontspannen of brengt je naar andere werelden.’ Rentzenbrink hoopt dat door de komst van e-readers mensen vaker geneigd zijn te lezen.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2013/feb/14/4-million-uk-adults-never-read-books