Kinderen lezen minder door school vindt Britse auteur

Volgens een auteur moeten scholen meer aandacht op plezier voor lezen geven.Volgens kinderboekenauteur Frank Cottrell Boyce zorgen veel scholen er bij het leesonderwijs voor dat kinderen het gevoel krijgen dat ze falen, waardoor ze geen plezier aan lezen beleven.

Boyce heeft meerdere romans op zijn naam staan en won vorige week de Guardian children’s fiction prize voor zijn kinderboek The Unforgotten Coat. De auteur gebruikt het moment van aandacht om zich uit te laten over het leesgedrag van kinderen.

Boyce vindt dat scholen een ‘op taken georiënteerde’ aanpak gebruiken met lezen. Kinderen worden in de eerste paar jaren van de basisschool getest op hun lees- en schrijfvaardigheid, waardoor ze volgens de auteur het gevoel krijgen dat ze het verkeerd doen.

‘Ik leerde langzaam,’ aldus Boyce, ‘en ik ken kinderen die geen zin hebben gelezen tot ze zeven waren. Het maakt echt niks uit. Wat er wel toe doet, is dat je twee jaar lang te horen krijgt dat je het verkeerd doet. Natuurlijk ga je dan nooit voor je plezier lezen. Ik geloof dat lezen vooral voor het plezier gedaan moet worden, want alleen dan blijft de informatie je bij.’

Volgens Boyce moet er dus minder aandacht worden besteed aan het aanleren van fonetisch taalgebruik – een manier om lezen te leren door de geluiden van letters en woordgroepen te herkennen – en moet er een sterkere focus komen te liggen op lezen voor het plezier.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/oct/26/frank-cottrell-boyce-children-reading