Eén vijfde kinderen leest nooit in vrije tijd

Een Brits onderzoek wijst uit dat kinderen steeds minder lezen in hun vrije tijdVolgens een onderzoek van de Britse National Literacy Trust, een liefdadigheidsinstelling om het lezen te promoten, is het aantal kinderen dat voor plezier boeken leest gedaald sinds 2005. Hun tijd zou in beslag zijn genomen door andere activiteiten, met name televisie kijken.

Het onderzoek is vorig jaar uitgevoerd onder 21.000 kinderen. Daaruit werd duidelijk dat tekstberichten zoals sms’jes het meest  gelezen tekstmateriaal is dat buiten schooluren wordt gelezen. Ook leest nog maar 57 procent van de kinderen strips en magazines, tegenover ruim 75 % in 2005. Eén vijfde van de kinderen gaf aan nooit in hun vrije tijd te lezen.

Volgens het onderzoek mijden de kinderen boeken omdat ze televisie kunnen kijken. Meer dan de helft van de kinderen gaf namelijk aan liever televisie te kijken dan een boek te lezen. Jonathan Douglas, directeur van de National Literacy Trust, maakt zich zorgen over de leesgewoontes van de nieuwe generatie. ‘Wij roepen de overheid op om een campagne steunen om de afname van lezen tegen te gaan,’ aldus Douglas.

Een vertegenwoordiger van de Britse Ministerie van Onderwijs zei ook: ‘De resultaten van dit onderzoek zijn geen verrassing en tonen aan dat we jonge mensen moeten blijven aanmoedigen om van lezen te gaan houden. In een wereld met zoveel afleidingen voor jonge geesten is de plek van literatuur belangrijker dan ooit.’

Bron

www.guardian.co.uk/society/2012/sep/07/children-reading-fun-fallen-study