Afbeelding

Een veilige plaats om te kunnen schrijven is tegenwoordig essentieel.

Britse auteurs vinden afname non-fictie kinderboeken zorgwekkend

Britse auteurs wijten de afname van non-fictie kinderboeken aan het internet.Een groep Britse auteurs roept uitgevers en bibliotheken op om actie te ondernemen tegen de afname in non-fictie kinderboeken. Voornamelijk jongens lopen volgens hen cruciaal leesmateriaal mis.

Volgens non-fictie auteur Jenny Vaughan hebben 26 auteurs een brief geschreven aan de Britse nieuwssite Guardian om het genre van de ondergang te redden. ‘We vonden dat we iets moesten doen voordat non-fictie kinderboeken overbodig worden.’

Volgens de auteurs waren er vroeger talloze boeken over bijna elk onderwerp beschikbaar. Denk aan boeken over dinosauriërs of het dagboek van Anne Frank. Tegenwoordig lijkt die markt echter vrijwel verdwenen te zijn. De auteurs wijten dit aan het feit dat scholen en openbare bibliotheken minder aandacht aan het genre besteden, maar ze denken ook dat internet een grote rol speelt. Alle informatie is immers online te vinden.

Meer risico

Auteurs richten zich tegenwoordig steeds meer op fictieve kinderboeken, terwijl veel non-fictie kinderboekauteurs zijn gestopt vanwege de dalende verkoop. Vaughan benadrukt deze ontwikkeling met: ‘Het leven heeft meer te bieden dan fictie kinderboeken. Het is natuurlijk geweldig dat die zoveel aandacht krijgen, maar niet alle kinderen willen de hele tijd fictie lezen.’

De groep auteurs roept kinderboekenschrijvers op om ‘weer risico’s te gaan nemen’ en los te breken uit de huidige markt. Pas dan zullen ze nieuwe non-fictie verhalen weten te schrijven over inspirerende onderwerpen voor kinderen. ‘O ja, en de bibliotheken open houden is misschien ook een goed idee,’ merken de auteurs op in een verwijzing naar de heftige strijd in Groot-Brittannië om de bibliotheken te redden.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/sep/28/decline-childrens-non-fiction-must-stop