Afbeelding

Beeld: shutterstock

Wanneer gebruik je een pseudoniem?

Wanneer gebruik je een pseudoniem? Lees het op Schrijven OnlineWanneer gebruik je wel een pseudoniem en wanneer niet? Het blijft een compleet persoonlijke beslissing en er is geen goede of foute keus. Hieronder enkele tips die de keuze wat makkelijker kunnen maken.  

Wanneer zou je wel een pseudoniem kunnen gebruiken? 

Je schrijft in verschillende genres.  
Ook al schrijf je onder je eigen naam, soms is het voor lezers makkelijker om één naam aan één genre toe te schrijven.  

Je hebt een beroep wat niet strookt met schrijven.  
Vooral het beroep leraar is hier relevant. Er zijn al vele docenten ontslagen nadat ouders van leerlingen hun naam op Google opzochten en een boek vonden wat niet strookte met hun opvattingen.  

Je voelt je veiliger onder een pseudoniem.  
Veel auteurs gebruiken hun doopnaam bij wijze van bescherming.  

Je bent een vrouw die schrijft binnen een mannengenre, of andersom.  
Het lijkt misschien achterhaald, maar toch worden vrouwen die in een mannengenre schrijven strenger beoordeeld door het publiek. Hetzelfde geldt voor mannen die bijvoorbeeld een romantisch verhaal schrijven.  

Je schrijft meerdere boeken in één jaar.  
Misschien staat je uitgever het niet toe om meerdere boeken per jaar onder één naam te publiceren. Dan biedt een pseudoniem de uitkomst.  

Wanneer kun je beter geen pseudoniem gebruiken?  

Je voelt je ondergewaardeerd als de boeken jouw naam niet dragen.  
Er is hier geen goed of fout antwoord: ga op je gevoel af. Als het voor jou fijn voelt om je naam op de kaft van een boek te zien, doe dat dan.  

Je bent al bekend.  
Als je bijvoorbeeld al een populaire blog of Twitter account hebt onder je eigen naam kan het slim zijn om ook onder deze naam een boek te schrijven. Op deze manier dient je eigen naam als opstapje.  

Bron: Pen and Muse