Afbeelding

Smiley

Foto door Tim Mossholder via Pexels

Waarom je beginnende schrijvers complimentjes moet geven

Het is vandaag Nationale Complimentendag! Jaarlijks vieren wij op 1 maart deze dag om de aandacht te vestigen op het geven van complimentjes. Want je kan complimenten niet vaak genoeg geven of krijgen. Maar wat is de invloed van complimentjes eigenlijk en waarom moet je ze zeker aan beginnende schrijvers geven?


Positief gevoel bij ontvanger en gever

Het geven van een compliment levert veel op. Er zijn tenminste drie positieve effecten aan te wijzen van het geven van een compliment. De eerste is: het geeft een positief gevoel bij de ontvanger en de gever. Het kan direct een glimlach op het gezicht van de ontvanger toveren, waardoor de gever zich waarschijnlijk ook meteen een stuk blijer voelt. We genieten namelijk enorm van het plezier van anderen. 

Bevorderen prestaties

Verder bevorderen complimenten prestaties. Als iemand een compliment geeft over jouw geschreven werk, kan dat jouw betrokkenheid vergroten. Je zult meer zin hebben om er mee verder te gaan. Complimenten en positieve aandacht motiveren meer dan cadeaus, promoties of contant geld. De hoeveelheid dopamine neemt toe na het ontvangen van een complimentje. Als beginnend schrijver kan je onzeker zijn over je werk en kan het je ook wel eens aan motivatie ontbreken. Een compliment kan de sleutel zijn waardoor je toch het zelfvertrouwen en de motivatie hebt om ermee door te gaan. Waardering vinden wij als mens heel belangrijk.

Leren gemakkelijker en leuker

Als laatste zorgen complimenten voor meer resultaat bij het leren. Zoals Linda van der Wal het op haar blog mooi omschrijft: ‘Je leert van je fouten, maar je groeit van je successen’. Ja, je leert ervan als iemand jouw tekst flink bekritiseert, maar we kijken te veel naar wat er verkeerd gaat en te weinig naar wat er wel goed gaat. Leren vanuit je successen kan een leukere en makkelijkere manier zijn, dan leren van kritiek. Natuurlijk moet het allebei, maar complimenten werken vaak beter. Je zult datgene waar je een compliment over hebt gekregen vaker willen laten zien.

Dus: meer complimentjes geven!

Na het lezen van dit stuk heb je alle reden om op Nationale Complimentendag een compliment te geven. Geef een ander de kracht om ergens mee door te gaan. Bregtje Herman vertelt op haar blog dat ze eens een berichtje kreeg van een dame die haar blogartikelen leuk vond en vroeg of ze al een boek had geschreven. Dit gaf haar de motivatie om verder te schrijven aan het boek waar ze al aan begonnen was. Zo zie je maar dat het echt werkt. Natuurlijk is het niet alleen belangrijk om complimentjes te geven aan beginnende schrijvers, voor iedereen helpt dit mee. De positieve invloed van complimentjes is ongekend.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid, Change of Heart, Linda van der Wal


Afbeelding

Covers

Schrijftips van bekende schrijvers?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!
JA, GRAAG    GEEF CADEAU