Afbeelding

Zo pak je de (rode) draad weer op

Foto:Pexels

Zo pak je de (rode) draad weer op

Schrijven moet je regelmatig doen. Zie schrijven als een spier, die getraind moet worden. Je verleert het schrijven niet, maar als je het even niet doet wordt het steeds moeilijker om de draad weer op te pakken. Ik heb zelf inmiddels al een maand niet geschreven en besluit dat het anders moet. Zit jij ook in een schrijfdip? Zó pak je de (rode) draad weer op!


Begin bij het begin

Lees het verhaal dat je tot nu toe hebt geschreven vanaf het begin door. Of, als je niet aan een manuscript werkt, pak je oude schrijfsels er eens bij. Je zult zien dat je door het lezen van je eigen werk geïnspireerd raakt én je herinnert jezelf eraan dat je het echt wel voor elkaar kan krijgen om woorden op papier te zetten – je hebt het immers al eens gedaan.

Ga zitten en schrijf

Als je het gevoel hebt dat je oude schrijfsels niet motiverend zijn, begin dan met iets nieuws. Vaak werkt een lege pagina ook inspirerend: je kunt er immers nog alle kanten mee op! Maak gebruik van dat lege vel door er woorden op te zetten. Als je ziet hoe die verschijnen, zul je vanzelf merken dat je niet meer kunt (en wilt) stoppen.

Vraag iemand om feedback

Een goed duwtje in de rug komt vaak van een tegenlezer. Vraag iemand eens om jouw werk te lezen en eerlijk te zijn over wat ze ervan vinden. Als ze kritiekpuntjes hebben, kun je ervoor kiezen om die ter harte te nemen en je verhaal er beter door te maken. Als ze razend enthousiast zijn, kun je het zien als aansporing om verder te gaan, er is namelijk iemand die niet kan wachten om verder te lezen!

Lees!

Lezen zet aan tot schrijven. Echt! Je kunt door allerlei materiaal geïnspireerd raken, of je nu leest in het genre dat je zelf schrijft of juist niet. Door te lezen wordt je fantasie geprikkeld, je horizon verbreed en denk je na over dingen. Zet jouw gedachten om in materiaal voor je eigen schrijfwerk, schrijf een recensie of zet wat ideeën op papier. Op deze manier ben je ook met schrijven bezig, al werk je misschien (nog) niet aan dat ene verhaalidee dat al maanden in je hoofd zit.

Denk even na

Vraag je af waar jouw schrijfdip vandaan komt. Wat is de drempel om het schrijven weer op te pakken? Misschien loop je vast in je verhaal. Het helpt dan om een verhaallijn op papier te zetten om het schrijven richting te geven. Je kunt ook net even te veel aan je hoofd hebben – accepteer dat en zet alles op alles om weer te gaan schrijven als je de ruimte weer hebt. Je kunt ook gedemotiveerd zijn door je eigen verhaal, misschien omdat het toch niet helemaal gaat zoals je gehoopt had – schrijf dan op wat je wél voor ogen hebt. Met oefening kom je er wel.
Het kan zijn dat het je écht even niet lukt. Accepteer dat dan en weet dat jouw schrijfmoment wel weer komt. Je wil zelf toch ook weten hoe het afloopt? Onthoud: schrijven is een spier, die getraind moet worden. Hóe je die traint, maakt niet zoveel uit. Nu ga ik zelf als de sodemieter verder aan mijn nieuwe manuscript…

Over de auteur

Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc.
Ze schrijft over haar ervaringen als auteur op haar blog.