Afbeelding

Bron Pixabay

VOORUITKIJKEN: Zó doe je bronnenonderzoek naar je voorouders

familiegeschiedenis schrijvenWie begint met schrijven, begint vaak dicht bij zichzelf; je familie als onderwerp van een verhaal. Een familieroman schrijven, hoe doe je dat eigenlijk? Tania Heimans leert het je in drie lessen. In de laatste les: bronnenonderzoek. Wij lichten alvast een tipje van de sluier in deze preview.

Door Tania Heimans

Op een warme zomer dag kwam ik terecht in een kringloopwinkeltje waar ik stuittte op een gehavend sigarenkistje. Nieuwsgierig opende ik het en toen zag ik haar: een rijzige vrouw in een lange zwarte bontmantel. Vanuit een ver verleden keek ze me met een mysterieuze blik aan. Het kistje bevatte meer foto’s, en ook brieven, rekeningen, overlijdensberichten en zelfs een schoolrapport uit 1902. Allemaal van ene Maggeltje. Was dit werkelijk te koop? ‘Ja, hoor,’ verzekerde de verkoopster. ‘Het hoort bij een inboedel van iemand die geen nabestaanden had.’ Voor drie euro kocht ik het leven van Maggeltje. Een tragisch leven, zo bleek. Toch gaf ze de moed nooit op. Bleef kranig overeind tot de dood haar kwam halen. Somber stalde ik haar geschiedenis op mijn tafel uit. Voor verre familie zou Maggeltje een inspiratiebron kunnen zijn. Maar de nagedachtenis aan haar lag nu in een vreemd huis.  

Alles verdwenen 

We hebben allemaal wel iemand als Maggeltje in ons familieverleden. Iemand met een heroïsch, uitzonderlijk of tragisch leven van wie geen of weinig tastbaar bewijs meer bestaat. Een voorouder aan wie de herinneringen zijn vervaagd, maar die wel tot de verbeelding kan spreken. Zozeer zelfs dat je een verhaal over hem of haar zou kunnen schrijven dat nog generaties lang kan boeien. 

Bij het reconstrueren van familieverleden is het alleen zo spijtig dat veel herinneringen met een overlijden mee het graf ingaan. Niet alles is gedeeld. Dat wat op papier staat is na de dood al snel ongezien verdwenen. Ja, ik kan het weten. Nadat mijn grootmoeder was gestorven verdween praktisch alles van haar. Ik was tien, maar had haar nog zo veel willen vragen. En nog steeds. Helaas is het niet zeker dat we onze voorouders in een hiernamaals terugzien. Wat wel zeker is, is dat je ze vaak kunt terugvinden op het wereldwijde web. Dus niet getreurd als je nog geen sigarenkistje met memorabilia van dat intrigerende overleden familielid hebt. In online archieven kun je op interessantere vondsten stuiten dan in een kringloopwinkel. 

Alles leren over het reconstrueren van je familieverhaal? Je vindt het in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 juni verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 21 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee      Geef Schrijven Magazine cadeau

Uitgeven