Afbeelding
Foto: CPNB
Foto: CPNB
De literaire wereld wordt geraakt door de huidige lockdown. Boekenhandels vallen niet onder essentiële winkels en hebben daarom hun deuren sinds 15 december gesloten. Met dichte boekhandels zien veel uitgeverijen geen andere uitweg dan hun nieuwe titels uit te stellen.
Uitgeverij Atlas Contact zei tegen Trouw dat alle nieuwe romans worden doorgeschoven tot na de lockdown. De uitgeverij mist de functie van de boekhandel, namelijk een plek waar je een boek kan doorbladeren. “Dat geldt vooral voor fictie, en minder bij non-fictie”, zegt commercieel directeur Edo Dietvorst tegen de krant. “Dat vindt zijn weg naar het publiek gemakkelijker online, omdat mensen daar gericht zoeken op onderwerp.” Online zoeken boekenliefhebbers meestal heel gericht en gaan niet rondkijken, zoals in de winkel wel gedaan wordt.
Een uitgeverij die drastische maatregelen neemt, is uitgeverij Balans. Alle geplande publicaties staan on hold. Voor nu staan zeven titels gepland voor februari, wanneer de lockdown voorbij zou zijn. “Duurt de lockdown langer, dan stellen we ze nog verder uit,” meldt Claudine Janssen, hoofd publiciteit.
Krijgen we dan geen overvloed aan nieuwe boeken in februari? Wellicht, en daarom kiest Atlas Contact ervoor om alle nieuwe uitgaven uit te smeren over een langere periode om enorme concurrentie te voorkomen.
Op 6 maart begint de Boekenweek met het thema ‘tweestrijd’. Voor alle uitgeverijen is het te hopen dat de boekhandels tegen die tijd open mogen, zodat de nieuwe titels kunnen pronken in de etalage.
Om dat te kunnen doen, moeten er nog wel boekhandels bestaan. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) startte daarom afgelopen week met de actie ‘Steun je boekhandel’. Ook al is de boekhandel dicht en mag er geen afhaalloket zijn, kan je nog steeds steun bieden. “Binnen staat jouw boekverkoper te trappelen om fantastische boeken thuis te bezorgen", is te lezen op de campagnewebsite. Verschillende auteurs plaatsten een oproep op sociale media om hun steun te betuigen. Annet Schaap, auteur van het kinderboek Lampje, zei in een video op Twitter: “Koop een boek. Doe dat nu, vandaag.” Ook Simone van der Vlugt, Tommy Wieringa, Paulien Cornelisse en Ronald Giphart deden mee aan de campagne.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.