Afbeelding

Bron Pixabay

Tutorial zintuiglijk schrijven

zintuigen schrijvenEen verhaal komt pas echt tot leven wanneer meerdere zintuigen worden geactiveerd bij de lezer. Maar hoe doe je dat? In het komende nummer van Schrijven Magazine lees je er alles over. Wij geven alvast een voorproefje

Met de volgende technieken kun ook jij leren om je teksten zintuiglijker te maken waardoor ze meer gaan leven en interessanter worden voor de lezer.

TECHNIEK 1: Beeldend schrijven door ‘show, don’t tell’ toe te passen.

Beeldend schrijven kan een eerste belangrijke stap zijn om je verhaal levendiger te maken. De ogen nemen immers primair een situatie waar en daar mag je als schrijver best gretig gebruik van maken. Show, don’t tell is dé manier om dit te doen: je laat de lezer zíen wat er gebeurt in plaats van dat je een letterlijke weergave geeft van een situatie. Bijvoorbeeld:

‘De jongeman liep naar de bar en bestelde wat te drinken. Hij nam er een slok van en keek vervolgens op zijn horloge.’

‘De knappe jongeman streek onzeker door zijn donkere haardos heen en liep toen naar de verlichte bar met design stoelen waar hij een martini bestelde. Langzaam nam hij een slok van het door ijsklontjes gekoelde drankje en keek vervolgens ongeduldig op zijn goudkleurige rolex.’

Bij de eerste beschrijving krijgen we de letterlijke weergave van de gebeurtenis, een bijna saaie opsomming (tell). Bij de tweede beschrijving wordt de lezer veel meer meegenomen in het verhaal door de gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenis en de personage die het beleeft (show).

Wil je de hele tutorial lezen? Je vindt hem in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN