Afbeelding

Bron Pixabay

Tips van een ervaren redacteur en uitgever

open deurLidewijde Paris heeft jarenlange ervaring als redacteur en uitgever bij onder meer Querido en Nieuw Amsterdam. Wij vroegen haar haar ‘open deuren’ op te schrijven, omdat we denken dat jullie daar veel kan kunnen leren. Haar volledige verhaal lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine, wij publiceren vast een voorproefje.

Lidewijde Paris

Open deur 1: Veel schrijvers zijn fan van een bepaalde schrijver, Haruki Murakami of Margaret Atwood, Dan Brown of Tess Gerritsen. Hun droom is net zo te schrijven al zij. Vergeet dat. De wereld zit niet op een tweede Murakami of Dan Brown te wachten. Iedereen heeft een eigen stijl en het is zaak die te vinden. Of de wereld daar dan op zit te wachten, daar kom je later wel achter.

Open deur 2: Schrijf niet met in je achterhoofd dat je een bestseller moet produceren. Schrijven met de bestsellertafel, beroemd worden of gewoon om je een schrijver te kunnen noemen als doel: het verlamt. Schrijf omdat je het niet kunt laten. Al dat andere komt daarna, of niet. Concentreer op je eigen weg. Schrijf het beste boek dat jij op een bepaald moment kunt schrijven. Aim above the mark to hit the mark, dat dan weer wel. Je hoeft het je niet te gemakkelijk te maken.

Open deur 3: Er zijn vele manieren om te beginnen. Veel schrijvers vogelen eerst een rode draad of een structuur uit. Van alles kan. Je eerste idee kan net zo goed alleen een concrete zin, een scène, een mooie metafoor of een plot zijn. De een heeft structuur nodig om in te vullen, de ander wil eerst een sfeer, een toon of een personage creëren en schept het stramien al gaande, of puzzelt die pas bij het herschrijven bij elkaar. Elke schrijver gebruikt onbewust verschillende methodes door elkaar. Het is fijn een paar basismethodes te kennen om op terug te vallen als je vast loopt of houvast nodig hebt.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.Het hele artikele lezen? Je vindt het in het februarinummer van Schrijven Magazine.
Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN