Start » Nieuws » Tips van een ervaren redacteur en uitgever

Tips van een ervaren redacteur en uitgever

11 Januari 2019

open deurLidewijde Paris heeft jarenlange ervaring als redacteur en uitgever bij onder meer Querido en Nieuw Amsterdam. Wij vroegen haar haar ‘open deuren’ op te schrijven, omdat we denken dat jullie daar veel kan kunnen leren. Haar volledige verhaal lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine, wij publiceren vast een voorproefje.

Lidewijde Paris

Open deur 1: Veel schrijvers zijn fan van een bepaalde schrijver, Haruki Murakami of Margaret Atwood, Dan Brown of Tess Gerritsen. Hun droom is net zo te schrijven al zij. Vergeet dat. De wereld zit niet op een tweede Murakami of Dan Brown te wachten. Iedereen heeft een eigen stijl en het is zaak die te vinden. Of de wereld daar dan op zit te wachten, daar kom je later wel achter.

Open deur 2: Schrijf niet met in je achterhoofd dat je een bestseller moet produceren. Schrijven met de bestsellertafel, beroemd worden of gewoon om je een schrijver te kunnen noemen als doel: het verlamt. Schrijf omdat je het niet kunt laten. Al dat andere komt daarna, of niet. Concentreer op je eigen weg. Schrijf het beste boek dat jij op een bepaald moment kunt schrijven. Aim above the mark to hit the mark, dat dan weer wel. Je hoeft het je niet te gemakkelijk te maken.

Open deur 3: Er zijn vele manieren om te beginnen. Veel schrijvers vogelen eerst een rode draad of een structuur uit. Van alles kan. Je eerste idee kan net zo goed alleen een concrete zin, een scène, een mooie metafoor of een plot zijn. De een heeft structuur nodig om in te vullen, de ander wil eerst een sfeer, een toon of een personage creëren en schept het stramien al gaande, of puzzelt die pas bij het herschrijven bij elkaar. Elke schrijver gebruikt onbewust verschillende methodes door elkaar. Het is fijn een paar basismethodes te kennen om op terug te vallen als je vast loopt of houvast nodig hebt.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.Het hele artikele lezen? Je vindt het in het februarinummer van Schrijven Magazine.
Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN
« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijflessen van o.a. Lidewijde Paris op de Schrijven Magazine Schrijfdag 2018
- PREVIEW: Lidewijde Paris over Show and tell
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Lidewijde Paris over hoe een schrijver kan leren van lezen


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!