Start » Nieuws » TED over taal

TED over taal

2 Mei 2016

Iedere maandag neemt Schrijven Online je mee in de wereld van TEDTED talks zijn bijzondere lezingen waar belangrijke ideeën over vele onderwerpen wereldwijd verspreid worden, zo ook over schrijven en literatuur. Schrijven Online neemt je elke maandag mee naar dit bijzondere online platform door twee TED talks voor jou te selecteren: deze week over het gebruik van de metafoor en de kunst van het schrijven van brieven. Deze TED-talks zijn Nederlands ondertiteld.

TED: het belang van de metafoor

James Geary is schrijver en aforist. In deze TED talk gaat hij in op het belang van de metafoor, want het is meer dan alleen een taalvorm. Metaforen zijn een bepaalde manier van denken en ze beïnvloeden ons leven al sinds de tijd van Aristoteles. Een metafoor kan onze beslissingen op een subtiele manier sturen, aldus Geary.

Ook al is deze TED talk misschien wat lastiger dan voorgaande, hij is zeker de moeite waard om te bekijken. Geary legt een bijzondere link tussen taal, de wetenschap en eigenlijk ons hele leven.

Deze TED talk duurt ongeveer 10 minuten. Bekijk hem hier.

TED: de kracht van geschreven brieven

Lakshmi Pratury reflecteert op de betekenis en kracht die de handgeschreven brieven van haar vader voor haar hebben. Volgens Pratury zouden we allemaal veel meer brieven moeten schrijven in plaats van alleen maar e-mails. In deze TED talk praat ze over het belang van zulke handgeschreven brieven en roept ze iedereen op tot een schrijfrevolutie.

Een korte TED talk, maar daarom niet minder krachtig. Lakshmi vertelt dusdanig enthousiast over brieven dat je spontaan zelf zin krijgt om er één te schrijven.

Deze TED talk duurt ongeveer 4 minuten. Bekijk hem hier.

TED Talks

TED staat voor Technology, Entertainment, Design. Het is een online platform waar lezingen van over de hele wereld staan, gegeven door experts. Deze lezingen gaan over een enorme diversiteit aan onderwerpen, zo ook schrijven en literatuur. In de lezingen komen bijzondere opvattingen en belangrijke ideeën naar voren. TED is de manier om deze hersenspinsels bereikbaar te maken voor een enorm publiek.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Poëzie met TED
- De literaire wereld van TED
- Onderzoek schrijfopleidingen creatief schrijven
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Lees hier hoe het werkt!

en krijg zelf een cadeau!

Lees hier hoe het werkt!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!