Afbeelding

© TED

De literaire wereld van TED

Elke maandag neemt Schrijven Online je mee in de wondere wereld van TEDTED talks zijn bijzondere lezingen waar belangrijke ideeën over vele onderwerpen wereldwijd verspreid worden, zo ook over schrijven en literatuur. Schrijven Online neemt je elke maandag mee in de wondere wereld van TED.

TED talks

TED (Technology, Entertainment, Design) is een online platform waar je lezingen kunt kijken, gegeven door experts op vele gebieden, zo ook schrijven en literatuur. In deze lezingen komen belangrijke ideeën en opvattingen naar voren en TED is bedoeld als manier om deze ideeën wereldwijd te verspreiden.

Schrijven Online neemt je mee naar dit bijzondere platform door elke maandag twee TED talks over schrijven en literatuur online te zetten. Deze TED talks zijn Nederlands ondertiteld.

TED: hoe poëzie de ziel bevrijdt

Christina Domenech is dichteres en geeft schrijfles in een Argentijnse gevangenis. Ze vertelt hoe poëzie de gedetineerden helpt om te uiten wat ze niet kunnen zeggen, voelen of doen. Ze laat zien hoe het maken van gedichten deze mannen helpt om uit de hel te breken die de gevangenis voor hen vormt. Aan het eind draagt één van de gedetineerden een zelfgeschreven gedicht voor.

Deze TED talk duurt ongeveer 13 minuten. Bekijk hem hier.

TED: een gedicht over hoe het voelt om transgender te zijn

Deze TED talk is gegoten in de vorm van gesproken poëzie. Lee Mokobe is dichter van slam poetry en onderzoekt sociale ongelijkheid en seksualiteit. In een indrukwekkend, gesproken gedicht neemt ze de kijker en luisteraar mee in het lichaam van een transgender. Het feit dat de ondertiteling een vertaling is van het oorspronkelijke gedicht neemt niets weg van de kracht van de woorden en Mokobe’s performance. 

Deze TED talk duurt ongeveer 4 minuten. Bekijk hem hier

Uitgeven

Dossier