Afbeelding

Verkeerslicht of stoplicht

Foto: Pexels

Taaltip: Is het stoplicht of verkeerslicht?

Formeel gezien klopt de naam ‘stoplicht’ niet voor het klassieke verkeerslicht, want dat bestaat uit drie lichten en een groen licht betekent doorrijden en niet stoppen. Het enkele rode licht bij bijvoorbeeld een brug kan met recht een stoplicht worden genoemd.

Toch is stoplicht in het alledaagse taalgebruik een veelgebruikte aanduiding. Bijvoorbeeld in de woorden van Herman Finkers die zelfs de Dikke Van Dale hebben gehaald:

Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen.

- Herman Finkers

Het was bijna vreemd geweest als hij hier verkeerslicht had gebruikt. Iets soortgelijks geldt voor meer termen uit de Verkeerswet. Daarin wordt een zebrapad bijvoorbeeld een voetgangersoversteekplaats genoemd, maar veel mensen vinden dat een te omslachtig woord.

Kortom: kijk wat de doel is van je tekst en op wie die is gericht. In een gemeentelijke mededeling kun je misschien maar beter spreken van verkeerslichten, maar dat Herman Finkers stoplichten zegt, zal niemand hem euvel duiden. Toch?

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en krijg binnen no time het juiste antwoord op je taalvraag. Je vindt de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!

Dossier