Afbeelding
Beeld van Shane Walsh via Pexels
Beeld van Shane Walsh via Pexels
Elke schrijver heeft zo zijn eigen schrijfregels. Het is heel goed om de regels van anderen te bestuderen, maar uiteindelijk zijn deze niet voor jou gemaakt. Het is dus de hoogste tijd om je eigen schrijfregels te gaan ontdekken. Hoe creëer je jouw eigen schrijfregels en hoe juist niet?
Sommige schrijvers raden je af om bijvoeglijk naamwoorden te gebruiken. Dit is een regel die voor bepaalde schrijvers werkt, maar voor anderen totaal niet. Als je stijl in een schrijfregel vastlegt, moet je je daar altijd aan houden. Terwijl je juist ruimte wilt houden om te bekijken wat er ‘in de mode’ is op een bepaald moment in je schrijfcarrière.
Heel specifieke regels voor een bepaalde opdracht waar je mee bezig bent, kunnen je op de korte termijn zeker helpen. Maar op de lange termijn zullen ze je juist belemmeren. Je wilt schrijfregels vinden die je jouw leven lang kunt toepassen los van de opdracht of het genre.
Iedereen heeft dingen die het schrijven soms in de weg staan. Angst, twijfel, vermoeidheid, stress, tijdnood, een gebrek aan inspiratie etc. Maak een schrijfregel die je helpt deze blokkade aan de kant te zetten. Als perfectionisme je bijvoorbeeld in de weg zit, laat je regel dan zijn: ‘Het hoeft niet goed te zijn, het hoeft alleen maar te zijn’. Laat het je doel zijn om te schrijven ondanks dat het imperfect is. Je eerste schrijfregel moet datgene bestrijden wat jou het vaakst dwarszit als schrijver.
Maak een schrijfregel voor jezelf die je dwingt om te blijven groeien. Voor veel mensen betekent dit veel lezen. Het kan ook zijn dat je een bepaalde hoeveelheid cursussen of workshops volgt elke maand. Zorg dat regel twee jou helpt om (nog) beter te worden.
Wees eerlijk naar jezelf en wees realistisch. Fouten maken is menselijk en perfectie bestaat niet. Ondanks je menselijkheid moet je doorgaan met schrijven. Laat dit de regel zijn die zegt: ‘Hé, de andere regels zijn belangrijk, maar ik zeg je dat je ze zo nu en dan allemaal een keer mag breken’. Geef jezelf die ruimte.
Schrijven is moeilijk, en als je iets anders ook maar een beetje leuker vindt dan schrijven, doe dat dan. Is schrijven het toch echt voor jou? Dan moet je weten waarom. Alleen dan kun je genoeg liefde en motivatie opbrengen om elke keer weer door te gaan. Deze schrijfregel gaat ervoor zorgen dat je niet opgeeft wanneer je dat stiekem wel zou willen. Waarom ben je gaan schrijven, wat betekent het voor jou? Vorm dat om in je laatste schrijfregel.
Bron: The Write Practice
Door Shirley de Koster
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!