3 gouden regels voor schrijvers

3 gouden regels voor schrijversEr zijn allerlei regels voor schrijvers over bijzondere proza of indrukwekkende verhalen. Regels om je werk nog beter te maken. De drie basisregels zijn: 

Blanco pagina? Gewoon beginnen

Je begint te schrijven. De eerste zin die je schrijft, streep je door. Je begint opnieuw. Je krijgt het gevoel dat het nu al niet goed gaat, want je papier bevat al de nodige krassen. Je pakt een nieuw vel papier. En al snel heb je weer een fout gemaakt. Je verfrommelt je werk en laat het hierbij. De truc: fouten maken mag én moet zelfs. Dus koop je je kladblokken voor een prikkie met bol actiecodes en zorg voor voldoende Moleskine notitieboekjes. Je kan niet beter worden als je niet doorgaat met schrijven. En het maakt niet uit of anderen je werk beoordelen of niet. Of zij een fan zijn of vinden dat je er helemaal niets van bakt. Het belangrijkste is dat jij doorgaat. 

Vermijd clichés

Clichés kom je overal tegen. Of je nu op kantoor zit of studeert, mensen gebruiken deze vaak. Misschien wel te vaak. Het nadeel van clichés is dat zij je niet enthousiast maken of ervoor zorgen dat je onder de indruk raakt van een geschreven stuk. Het zijn zinnen die te pas en te onpas worden gebruikt en daardoor hun kracht zijn verloren. Zorg dus dat je altijd iets nieuws brengt, want je wilt laten zien hoe jij of je hoofdpersoon zich voelt en dat is geen standaard verhaal. Dat is een bijzondere emotie en het liefst vertel je dit in een bijpassend verhaal.

Schrijven is praten

Op het moment dat je een pen pakt. Jouw toetsenbord ratelt of een beeldscherm in de buurt is, heb je al in je hoofd wat je gaat schrijven. Het nadeel: je wilt schrijven zoals je praat. Het is dan ook niet gek om tegen je PC te praten en deze woorden te vereeuwigen. Oké, je moet dit niet doen in een vol café, maar je mag best hardop denken. (Wat zou het overigens als je een denkbeeldige vriend hebt?) Als je woorden het hart van de lezer maar raken.

Win boeken

Als schrijver schrijf je niet alleen veel, maar je moet ook nog eens veel lezen. Bijzondere passages van anderen markeer of neem je over om te begrijpen waarom iets je zo ontroert. Om je op weg te helpen geeft www.vouchercloud.nl een tegoed weg van Bol voor 25,00 euro. Wil je aan deze actie meedoen? Stuur een mail via het wedstrijdformulier van Schrijven Online waarom jij vindt dat je deze bon moet winnen. Uit de inzendingen kiezen we één winnaar, deze ontvangt bericht via e-mail. Je kunt tot en met 16 september aan deze actie deelnemen.

Techniek