Afbeelding
Foto: Matheus Bertelli via Pexels
Foto: Matheus Bertelli via Pexels
Een indrukwekkende speech schrijven klinkt misschien lastig, maar jij kan het ook. Volg deze regels en je bent onderweg om jouw publiek te inspireren.
Begin niet zomaar met praten, want de kans is groot dat zowel jij als de luisteraar de draad kwijtraakt. Een speech bestaat uit een vast aantal onderdelen. Ten eerste de opening, waarmee je de aandacht van je publiek moet grijpen. Doe dit bijvoorbeeld door een schokkend feitje, een citaat of een prikkelende uitspraak.
Vervolgens komt de vertelling, waarin je uiteenzet waar je speech over gaat en wat je gaat beredeneren. Gevolgd door de indeling, waarin je voor je publiek duidelijk maakt hoe je dit gaat zeggen. Denk aan: ‘ik zal hiervan een aantal voorbeelden geven, om vervolgens uit te leggen hoe deze schadelijk zijn voor onze samenleving’.
Na de indeling komt meestal een argumentatie. Hier draag je de argumenten aan waarop jouw standpunt of mening is gebaseerd. Na de argumentatie kan je kiezen voor een uitweiding, waarin je afwijkt van het onderwerp van de speech. De informatie die je hier geeft draagt indirect bij aan de rest van je speech. Ook kan je deze plaats gebruiken om eventuele tegenargumenten die je ziet al omver te werpen. ‘Tegenstanders kunnen zeggen dat…, maar…’ Zorg dat je na een uitweiding op logische wijze terugkomt bij het hoofdonderwerp.
Dan het slot. Zorg dat jij je speech op passende wijze eindigt. Dit kan met bijvoorbeeld een ‘call to action’, of een goede uitsmijter die de luisteraar bijblijft.
In een speech gebruik je niet per se alledaagse taal. Zorg dat jouw woorden indruk achterlaten door het gebruik van stijlfiguren, argumenten en vertellingen. Schrik er niet van om een beeldende omschrijving uit te denken als jij je luisteraar iets wil doen begrijpen. Ook bij speeches kan je show, don’t tell gebruiken.
Speeches gaan ook om overtuigingskracht. Soms maakt het niet zoveel uit wát je zegt, maar meer hóe je het zegt. Besteed dus aandacht aan de stijl en verwoording van je speech.
Drie woorden die belangrijk zijn in de retoriek, dus ook bij het schrijven en het geven van een speech.
Ethos is jouw imago. Laat horen dat je weet waar je het over hebt, maak af en toe een grapje of spreek het publiek persoonlijk aan. Dit is allemaal afhankelijk van het imago dat jij wilt neerzetten. Bedenk ook in hoeverre jouw luisteraars je al kennen. Weten ze wie je bent? Wat verwachten ze van je en wil jij die verwachtingen waarmaken?
Een voorbeeld van ethos:
Als archeoloog kan ik je vertellen dat deze vaas in de vijfde eeuw voor onze jaartelling is gemaakt.
Door het benoemen van de functie archeoloog, krijgt de rest van de zin meer geloofwaardigheid; het is niet zomaar iemand die dit beweert, maar iemand die er verstand van heeft.
Logos doet denken aan het woord ‘logica’, daar heeft het ook alles mee te maken. Als je logos gebruikt, overtuig ij je publiek met feiten en onderbouwing. Afhankelijk van het soort speech dat je schrijft kan dit in meer of mindere mate academisch zijn. Moet je iemand overtuigen, zorg dan dat jij je bronnen bij de hand hebt.
Voorbeelden van logos:
Deze behandeling wordt door dermatologen aangeraden.
Of
De cijfers wijzen uit dat 84% van de ondervraagden het eens is.
Pathos is het gevoel waarop je inspeelt. Dit varieert enorm tussen verschillende speeches. Er zijn daarom ook regels toepasbaar voor iedere speech. Belangrijk is dat je nadenkt over wat je wilt bereiken met je speech. Welk gevoel wil je onder woorden brengen, of wat wil je dat je publiek voelt? Stijlfiguren zoals een enargeia kunnen je helpen om het gewenste gevoel op te wekken.
Een voorbeeld van Pathos
“Let us put a stop to the madness of this bill, for if you pass it, you will take away the foundation of liberty of the people of England, and then farewell to any happiness in this country!” – Charles James Fox
Met name in de laatste zin roept Fox pathos op. Hij waarschuwt dat er geen geluk meer zal zijn als ze niet naar hem luisteren. Als je de luisteraar meekrijgt in een gevoel, is dit een sterke manier om ze te overtuigen.
Natuurlijk is iedere speech anders, maar ben je bang dat je niets weet om te zeggen? Dan kan het helpen om andere speeches te lezen. Kies een persoon of speech waardoor jij je geïnspireerd voelt en ga ermee aan de slag. Misschien doe je leuke ideeën op.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.