Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
5 tips voor het schrijven van een speech
Jon Favreau schreef acht jaar lang de speeches van president Obama. Wat kan hij ons leren over het schrijven en het geven van speeches?
1. Het verhaal is belangrijker dan krachtwoorden en oneliners
Stop niet al je aandacht in het bedenken van krachtwoorden, oneliners en slogans. Natuurlijk helpen deze elementen wel bij het overtuigen van je publiek, maar de boodschap van je verhaal is het allerbelangrijkst. Begin altijd eerst met uitzoeken wat je hoofdpunten en subpunten zijn en in welke volgorde je dit wil vertellen. Pas als je een logisch en gestructureerd verhaal hebt geschreven, ga je er oneliners en slogans doorheen gooien.
2. Houd het simpel
In je speech wil je zoveel mogelijk vertellen en alles zo goed mogelijk uitleggen. Voor je het weet is je speech twintig pagina’s lang en vallen je luisteraars in slaap tijdens de voordracht. Lange speeches zijn moeilijk te volgen en slecht te onthouden, en daarom zegt Favreau: houd het simpel. Wees to-the-point en dwaal niet te veel af met voorbeelden en metaforen. Hoe beknopter je jezelf dwingt te schrijven, hoe meer je gaat nadenken over het gebruik van effectieve zinnen en relevante informatie.
3. Speel in op emoties
Met een speech wil je je publiek inspireren en/of overtuigen. Om dit te bereiken, moet je weten hoe je publiek de wereld ziet. Op welke kritieke onderwerpen moet je ingaan? Met welke vragen zit het publiek wellicht? Wat zijn gevoelige onderwerpen? Door deze emoties te kennen en er op in te spelen, bereik je het publiek het best. Luisteraars willen zichzelf herkennen en zich aangesproken voelen. Een betrokken toehoorder onthoudt je boodschap veel beter!
4. Wacht niet tot de vragenronde
‘Dus, heeft iemand nog vragen?’, is een veelgebruikte afsluiter van een speech. Zeker als je doel is het publiek te overtuigen, kun je beter in je speech zelf al anticiperen op tegenargumenten en kritische vragen. Probeer in te schatten welke pijnpunten mogelijk kritiek op gaan leveren, en bespreek deze alvast in je verhaal. Bijvoorbeeld: ‘Wat u zich wellicht afvraagt over het boek…’
5. Wees eerlijk
Honesty is the best policy. Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton ligt er regelmatig om onder vuur: ze zou niet helemaal eerlijk zijn geweest en bepaalde dingen bewust achterhouden. Geen goede strategie, volgens Favreau. Eerlijkheid en authenticiteit zijn van groot belang voor speechschrijvers die overtuigen als doel hebben. Eerlijkheid, ook over negatieve dingen, zorgt dat je betrouwbaarheid uitstraalt en dat trekt toehoorders al voor de helft over de streep.
Jon Favreau
Jon Favreau begon op zijn 23e als speechschrijver van Barack Obama. Hij speelde een belangrijke rol bij onder andere het ontstaan van de welbekende slogan ‘Yes We Can’. Hij schreef enkele van de meest toonaangevende speeches van de president en Obama noemde hem dan ook zijn ‘mind reader’. Hij was jarenlang vertrouweling, vriend en invloedrijke medewerker van de president. Na acht jaar nam hij ontslag om te gaan werken aan een carrière als scriptschrijver in Hollywood.
Bron: Marketingfacts
Door Marije Catsburg
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.