Afbeelding

©Leopold. Een sonnet van Ted van Lieshout.

Sonnet van parapluutjes

Ted van Lieshout maakt beeldsonnetten. Probeer het zelf op Schrijven Online.Ted van Lieshout maakt sonnetten niet met woorden, maar met voorwerpen. Zijn werk heeft hij nu gebundeld in het boekje Rond vierkant vierkant rond.

Rond vierkant vierkant rond

Misschien ken je het sonnet van Shakespeare of Petrarca: niet de meest toegankelijke poëtische werken die er zijn. Van Lieshout’s sonnetten zijn een ander verhaal. Met zijn plaatjesgedichten krijgt hij het voor elkaar om spruitjes te laten rijmen en een metrum te geven aan cashewnoten.

De beeldgedichten zijn ontstaan toen Van Lieshout moeite had een bevredigend sonnet te schrijven. Hij besefte dat het rijmschema van een sonnet ook weer te geven is met vormen in plaats van met woorden. Een greep in het keukenkastje leverde inspiratie te over.

In Rond vierkant vierkant rond, uitgegeven door Leopold, kruipt Van Lieshout tevens in de rol van schoolmeester. Hij legt aan de hand van plaatjes rijmschema’s van andere genres uit, laat zien hoe een sonnet ontstaat aan de hand van een dame van lichte zeden en demonstreert werk van zijn ‘leerlingen’.

Nu jij

Heb je na het zien van Van Lieshout’s werk zin om zelf een beeldgedicht te maken? Schrijven Online nodigt je uit om jouw eigen plaatjessonnet op onze Facebookpagina te laten zien.

De twee meest voorkomende sonnetten zijn het Petrarca-sonnet en Shakespeare-sonnet. Het rijmschema van de eerste is abba abba cdc dcd. Het rijmschema van het Shakespeare-sonnet is abab cdcd efef gg. Dit betekent dat bij (bijvoorbeeld) het eerste kwatrijn van een Petrarca-sonnet de eerste en de laatste regel op elkaar rijmen, en de tweede en de derde regel ook (a rijmt op a, b rijmt op b). Voor meer uitleg kun je kijken op de wiki-pagina van het sonnet.

Bij het voorbeeld van de parapluutjes kun je een deel van het rijmschema van een Shakespeare sonnet ontdekken:

A C A C
B D B D
A C A C
B D B D

Dan nu, duik in je tuinschuurtje, fruitmand of verbandtrommel en sla aan het dichten. Je uiteindelijke sonnet kan op Facebook in de reacties onder dit artikel worden gepost. Je mag natuurlijk ook het rijmschema van een ander genre uitbeelden.

Bron: De Morgen

Techniek