Afbeelding

Bron Shutterstock

Schrijvers somber over toekomst boekenmarkt

Schrijvers zijn behoorlijk negatief wat betreft hun verwachtingen voor de boekenmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van KVB Boekwerk dat afgelopen week gepubliceerd werd. Opvallend is het grote verschil in verwachtingen ten opzichte van uitgevers en boekhandelaren.

Gemiddelde omlaag

70% van de boekverkopers en uitgevers is gematigd positief, met een verwachting dat de markt op zijn minst gelijk blijft qua omzet en resultaat. Gemiddeld genomen is de markt echter vrij negatief over de toekomst van boeken, wat veroorzaakt wordt door het negatieve beeld van schrijvers. Zij trekken het gemiddelde flink omlaag.

Schrijvers negatief over omzet en resultaat

Het saldo van de omzetverwachting bij schrijvers is -18,9%, een behoorlijk verschil met de verwachtingen van boekhandels (+11,4%) en uitgeverijen (+13,6).
De resultaatsverwachting bij de boekverkopers is met +8,9% het meest positief. Uitgevers verwachten wel een omzetstijging, maar verwachten dat het resultaat gelijk blijft. Uit het saldo van -17,6% van de schrijvers blijkt dat zij een erg sombere verwachtingen hebben ten opzichte van het resultaat van volgend jaar.

Bron: KVB Boekwerk