Start » Nieuws » ‘Dagboeken, korte verhalen en versjes zijn het populairst onder creatieve schrijvers.'

‘Dagboeken, korte verhalen en versjes zijn het populairst onder creatieve schrijvers.'

6 September 2016

Vooral dagboeken (32%), korte verhalen (27%) en poëzie (26%) zijn populair bij amateurschrijvers. Creatief schrijven wordt het meest gedaan door jongeren van 12 tot 19 jaar, wat opmerkelijk is, omdat deze groep tegelijkertijd ook minder dan gemiddeld leest. Dit blijkt uit een onderzoek van de Boekmanstichting naar creatieve schrijvers.

Patronen
Plezier, ontspanning en zelf iets creëren zijn de belangrijkste beweegredenen (80-90%) voor creatieve schrijvers. Daarentegen zijn sociale motieven van ondergeschikt belang. Mensen met dezelfde interesses ontmoeten en gezellig doen, is veel minder belangrijk. Schrijven wordt gezien als een meer ‘solistische’ creatieve activiteit. Kinderen en jongeren hechten wel meer waarde aan het delen van hun werk en het krijgen van waardering hiervoor.

Publiek maken
Meer dan de helft van de (amateur)schrijvers verspreidt zijn/haar werk via digitale podia. Hierbij is er weinig onderscheid in leeftijdscategorieën. Een derde maakt weleens iets publiek via printmedia zoals kranten, tijdschriften en boeken. Vooral oudere schrijvers gebruiken printmedia als podium. 

Tekstsoorten
Vooral dagboeken (32%), korte verhalen (27%) en versjes/rijmpjes (26%) zijn populair. Novelles, romans en songteksten worden het minst geschreven. Het is opmerkelijk dat de literaire roman één van de populairste genres is bij het lezen, maar dat romans niet erg populair zijn om zelf te schrijven.

Achtergrondkenmerken van (amateur)schrijvers
Voor vrijwel alle vormen van creatieve/kunstzinnige vrijetijdsbestedingen geldt dat meer vrouwen dan mannen hier tijd aan besteden. Naar verhouding zijn er meer jongeren dan volwassenen die dit doen. Creatief schrijven wordt het meest gedaan door jongeren van 12 tot 19 jaar, wat opmerkelijk is, omdat deze groep tegelijkertijd ook minder dan gemiddeld leest. De mate waarin mensen aan creatief schrijven doen, hangt meer samen met opleidingsniveau dan andere creatieve vrijetijdsbestedingen zoals muziek spelen. Hoe hoger opgeleid, hoe meer men schrijft en leest.
Amateurschrijvers lezen bovengemiddeld veel; meer dan de helft leest dagelijks of meerdere keren per week een boek, tegenover een gemiddelde van 42%. Literaire romans en spannende fictie worden het liefst gelezen.

De Boekmanstichting heeft in samenwerking met het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en KVB Boekwerk een interessant onderzoek naar de creatieve schrijver gepubliceerd. In het onderzoeksrapport wordt gekeken naar o.a. achtergrondkenmerken, motieven en patronen van mensen die in hun vrije tijd aan creatief schrijven doen. Ruim 1 miljoen Nederlanders doen in hun vrije tijd aan creatief schrijven, blijkt uit onderzoek van LKCA. Gemiddeld wordt er door deze amateurschrijvers drie uur per week geschreven.

Meer weten over creatieve schrijvers? Je kunt het hele rapport van de Boekmanstichting hier lezen.

Bron: Boekmanstichting

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Onderzoek schrijfopleidingen creatief schrijven
- De Schrijven Magazine Schrijfdag 2016 - Korte verhalen schrijven met Inge Schouten
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Begin een dagboek of blog


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN