Afbeelding

© Bart Vos

Schrijvers en uitgevers van literaire non-fictie delen hun schrijfgeheimen

lieve joris schrijven magazine‘Er zit een bepaalde schoonheid in het feit dat iets waar is,’ aldus de onlangs overleden schrijver V.S. Naipaul. Hoe krijg je die schoonheid op papier? Die vraag wordt beantwoord in het komende nummer van Schrijven Magazine. Wij geven alvast een voorproefje.

Astrid Schutte

 ‘Ik weet qua literaire technieken niet zo goed wat ik kan,’ biecht Lieve Joris op. Een nazomerzon legt een schittering over de houten vloer van haar Amsterdamse appartement. Tot haar verrassing kon ze het ooit voor weinig geld gehuurde huis vijftien jaar geleden kopen, dankzij het succes dat ze had met haar boeken. Haar eerste schrijfjaren waren financieel alleen haalbaar omdat ze ‘lichte vleugels’ heeft: geen kinderen, geen auto en geen materiële dingen die ze belangrijk vindt.

Bij de Haagse Post (nu: HP/De Tijd), waar ze twaalf jaar werkte, werd de Vlaamse Joris geschoold in de technieken van New Journalism: journalistiek die gebruik maakt van literaire technieken, met een accent op: show, don’t tell.  Ze was een van de eerste journalisten in Nederland die de marginale positie van veel Turkse en Marokkaanse jongeren signaleerde. Een paar weken hing ze rond op een veldje tegenover een huishoudschool waar Turkse jongens samenkwamen. Achter haar typemachine beschreef ze de scènes die ze voor zich zag. Hun stoerdoenerij. En hoe een meisje van de huishoudschool op zo’n jongen af kwam lopen om te vragen wanneer ze kleertjes gingen kopen. Voor hun kind, waarvan de bolling al zichtbaar was.

In haar boeken is ze aanwezig als persoon. ‘Ik ben degene die je rondleidt, al mag het nooit zo zijn dat ik door het beeld loop.’ Terug naar Neerpelt (2018) opent met een telefoongesprek dat ze heeft met haar vader, die vertelt dat broer Fonny tegen een boom gereden is. Onder invloed natuurlijk, denkt ze en zo weet de lezer het ook. Haar vader vertelt het er namelijk niet bij. 

Wil je het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN

Uitgeven