Afbeelding

Door Tuxyso / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0,

Schrijfwandeling: historisch Middelburg

Schrijven Online geeft jou een schrijfwandeling door Middelburg. Middelburg is een kleine stad met een rijk verleden, wat nog steeds terug te zien is in de stad zelf. De stad Middelburg had ooit, na Amsterdam, de meeste historische gebouwen en de gemeente is de zevende op de lijst van rijksmonumenten. Het kost wat tijd om naar dit Zeeuwse stadje af te reizen, maar de frisse zeewind en de mooie stad zijn het meer dan waard.

Start: Londensekaai

We steken voor het treinstation Middelburg de Stationsbrug over en lopen rechtdoor. Voordat we het kanaal oversteken zien we aan de linkerkant de Zeeuwse bibliotheek. We steken rechtdoor nog een kanaal over en slaan rechtsaf de Londensekaai op.

Op nummer 29 bevindt zich De Gouden Harpe, één van de vele rijksmonumenten in Middelburg. Het huis kijkt uit op het kanaal met zijn vele woonboten. Dit huis bestaat al sinds halfverwege de 17e eeuw en heeft dus de vele veranderingen in Middelburg meegemaakt, waaronder de Tweede Wereldoorlog. Onder andere Middelburg werd in 1940 grotendeels in puin geschoten.

Opdracht:

Probeer jezelf in De Gouden Harpe te verplaatsen, alsof het huis een ziel heeft. Probeer te bedenken hoe het is om zoveel veranderingen te zien en dingen mee te maken, terwijl je zelf vaststaat en je niet kunt verplaatsen.

Schrijf een bladzijde uit het dagboek van De Gouden Harpe. Misschien beschrijf je wel een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog, of juist een zonnige dag in het heden, waarbij de meeuwen over het water van het kanaal scheren.

Stadhuis: graven en gravinnen

Aan de linkerzijde van De Gouden Harpe slaan we de Segeerstraat in. Aan het eind slaan we linksaf de Lange Delft in, de langste winkelstraat van Middelburg. Aan het einde van de Lange Delft komen we op de Markt, waar we ook het Stadhuis aantreffen.

Het stadhuis van Middelburg is gebouwd in laat-gothische stijl. De bouw duurde van 1452 tot 1520 en is uitgevoerd door meerdere generaties van de Vlaamse architectenfamilie Keldermans. Het stadhuis heeft een toren met een klok en een carillon. Deze klok wordt ook wel Malle Betje genoemd, omdat hij altijd iets achterloopt op de klok van de Lange Jan, de andere torenklok van Middelburg.

Het interieur van het stadhuis is vrijwel volledig verwoest tijdens het bombardement van Middelburg op 17 mei 1940. Ooit zat er een vleeshal in het gebouw, maar deze ruimte wordt nu gebruikt als expositieruimte.

Opdracht:

Op de voorgevel van het stadhuis zijn vijfentwintig beelden van Zeeuwse graven en gravinnen te zien. Stel je voor dat deze beelden ’s nachts tot leven komen, net zoals de waterspuwers in Disney’s De Klokkenluider van de Notre Dame.

In tegenstelling tot de goedaardige waterspuwers zijn deze graven en gravinnen erop gebrand de inwoners van Middelburg ’s nachts te teisteren. Schrijf een korte thriller over de gruwelijke daden van deze standbeelden. Wie zijn hun slachtoffers? Hoe en wanneer slaan ze toe?

Zeeuwse muziek: de Lange Jan

We lopen rechts langs het stadhuis en slaan rechtsaf de Bachtensteene in. Aan het eind slaan we rechtsaf de Groenmarkt op. We lopen met de bocht mee naar links naar Onder Den Toren. Aan het eind vinden we de Lange Jan.

De Lange Jan is een abdijtoren van 90,5 meter hoog. Hij staat op nummer elf op de lijst met hoogste kerktorens in Nederland. De toren dateert uit de tweede helft van de 14e eeuw en is diverse malen door brand beschadigd. Na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog is de toren gerestaureerd door architect Jan de Meijer. De heropening vond plaats op 11 juni 1955, 15 jaar later. Het klokkenspel wat in de toren hangt wordt op donderdagmiddag tussen twaalf en twee bespeeld door gastbeiaardiers, ter ere van de markt.

De Lange Jan is een blikvanger in Middelburg omdat hij letterlijk boven de stad uittorent. De bekende band BlØf is afkomstig uit Zeeland en de zanger Pascal Jakobsen is regelmatig in Middelburg te vinden. Eén van hun bekendste nummers, Hier Aan de Kust, is een ode aan Zeeland waarin ze de Zeeuwse geest proberen te vangen:

Hier aan de kust, de Zeeuwse kust

Waar de zomer onbewust

Met een rotgang wordt genoten

En waar wild en onverdroten

Iedereen zijn gang kan gaan

Tot men zat is en voldaan.

Opdracht:

Beluister Hier Aan de Kust en kijk hoe BlØf de kracht van Zeeland probeert weer te geven in het nummer. Schrijf nu zelf een songtekst over de Lange Jan. Probeer hierin te verwerken welke indruk de toren op je maakt en zijn plaats in de stad Middelburg.

Spanning: de Ringrijder

Tegen de Lange Jan, bij de Nieuwe Kerkgang staat een beeld, De Ringrijder genaamd. Dit beeld is daar geplaatst ter ere van de Zeeuwse volkssport ringrijden. Bij het ringrijden rijdt een ruiter op een ongezadeld paard (oorspronkelijk een Zeeuws trekpaard) in galop door een baan, waarbij geprobeerd wordt om met een lans een ring van 38 mm doorsnede uit een bus halverwege de baan te steken. De paarden moeten versierd zijn en de ruiters dragen een geheel wit tenue met een oranje sjerp over de rechterschouder of Zeeuwse mannenklederdracht.

Over een gehele dag rijdt een deelnemer 30 beurten. De deelnemers met het hoogste aantal ringen gaan aan het eind van de dag de kamp met elkaar aan. Tijdens deze kamp worden de ringen steeds kleiner, tot minimaal 10 mm. Deze kleinste ring is aan het begin van de baan niet zichtbaar voor de ruiter. Tijdens het zomerseizoen worden elk weekend ringrijwedstrijden verreden in Zeeland. Als je een keer een wedstrijd wilt zien, kun je in de agenda van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging opzoeken wanneer welke wedstrijd verreden wordt.

Opdracht:

Tijdens de kamp zijn de deelnemers in opperste concentratie om zo stil mogelijk op de rug van hun paard te zitten en de ring uit de bus te steken. De focus en spanning zijn vaak van hun gezicht af te lezen.

Schrijf een kort verhaal of gedicht over het verrijden van een dergelijke kamp. Focus hierbij op een klein detail, bijvoorbeeld het moment voordat het paard in galop wegstormt en de rijder zijn of haar ogen op de ring heeft gericht. Beschrijf dit moment zo gedetailleerd mogelijk, waarbij gevoel en waarneming een hoofdrol spelen.

Vanaf De Ringrijder lopen we door de Nieuwe Kerkgang en de Koorkerkstraat terug naar de Lange Delft. We slaan rechtsaf de Lange Delft op en nemen de eerste afslag links de Segeerstraat in. Aan de linkerzijde van de Segeerstraat bevindt zich Het Wooncafe. Hier serveren ze heerlijke koffie met een klein glaasje slagroom met likeur ernaast. Geniet op het terras nog even van de frisse Zeeuwse lucht of werk alvast je notities verder uit.