Afbeelding
Door Massimo Catarinella - Eigen werk, CC BY 3.0.
Door Massimo Catarinella - Eigen werk, CC BY 3.0.
Het zonnetje schijnt eindelijk weer, de temperaturen worden aangenamer en alles en iedereen wordt een
Rotterdam is de stad van opgerolde hemdsmouwen en heel hard werken. De clichés liggen op de loer als je het over de winderige Maasstad hebt. Toch zit er wel iets in al die overgeleverde beelden en ideeën, zo blijkt uit deze schrijfwandeling.
Rotterdam Centraal was van 16 mei tot 12 juni 2016 een reuzentrap rijker. Deze 180 treden tellende trap begon op het plein voor het Centraal Station en liep tot boven op het Groot Handelsgebouw. De trap vierde 75 jaar wederopbouw van de stad Rotterdam.
In het nummer Roltrap naar de maan fantaseren Harry Jekkers en het Klein Orkest over een enorme trap die ze naar de maan zal brengen. Een beetje zoals die reuzentrap in Rotterdam.
Opdracht
In hun lied fantaseren Jekkers en het Klein Orkest over een reuzenroltrap als mogelijkheid om aan het dagelijkse leven te ontsnappen. Waar zou jij een reuzentrap voor gebruiken?
Schrijf een korte songtekst over jouw eigen reuzentrap.
Vanaf het Centraal Station en het Stationsplein lopen we het Kruisplein op. Deze straat volgen we tot we linksaf het Schouwburgplein op kunnen slaan.
Het plein wordt niet alleen gekenmerkt door de schouwburg en de grote bioscoop, maar ook door de rode lampenkranen aan de zijkant van het plein, die 's avonds een prachtig licht over de merkwaardige metalen vloer van het Schouwburgplein verspreiden. Typisch voor deze plek is dat er niet gekozen is voor bomen en ander permanent groen, maar voor metaal, glas en beton. Voor sommige bezoekers en bewoners een gruwel, voor anderen juist prachtig, omdat het zo goed onderstreept waarin Rotterdam zich onderscheidt van die andere grote steden in Nederland.
Opdracht
Ga in een van de cafés zitten waarin je overzicht hebt over het plein. Kijk goed naar de gebouwen, de voorwerpen op het plein en de mensen die over het plein lopen, of op een van de bankjes zitten.
Schrijf nu een verhaaltje over een ontmoeting. Twee mensen die elkaar op het plein toevallig tegenkomen. Zorg dat het plein zelf een rol speelt bij die ontmoeting. Gebruik de sfeer van het plein niet alleen als achtergrond, maar ook als cruciaal gegeven. Waarom ontmoeten de mensen elkaar hier? Wat heeft het plein daarmee te maken? Geef ons lezers, die dit plein helemaal niet zo goed kennen, het gevoel alsof we hier zelf zijn - alsof we zelf deel uitmaken van die ontmoeting.
Aan het einde van het Schouwburgplein slaan we linksaf, de Karel Doormanstraat in. Daarna gaan we meteen rechts de Kruiskade op, welke we volgen tot net na de Kruisbaan.
Hier dompelen we ons onder in de Chinese, Surinaamse en Antilliaanse geuren en kleuren. Kapsalons, eethuizen, reisbureaus, sieradenwinkels en supermarkten doen ons reizen in ons hoofd. Stap bijvoorbeeld een Chinese supermarkt binnen en snuif de geuren diep op. Ook de vele toko’s leveren genoeg stof voor verhalen en gedichten.
Opdracht
* Schrijf in je opschrijfboekje, of op een papiertje, de geuren die je herkent.
* Schrijf daarachter waar die geuren je aan doen denken: een plek waar je ooit geweest bent, of een situatie waarin je ooit verzeild raakte toen je op reis was.
* Maak een autobiografisch verhaal over een van je reizen.
* Beschrijf alleen die ene scène waarin deze geur zo belangrijk was.
* Koppel deze plek en deze geur aan iets bijzonders wat je toen dacht, meemaakte, of met wie je was.
* Maak je verhaal zo zintuigelijk mogelijk: laat ons ruiken, wat je toen rook. Neem ons via die geur mee naar de scène, naar die gebeurtenis, naar die gedachte.
We gaan nu een flink stuk lopen. Je kunt er ook voor kiezen om deze afstand per tram af te leggen. Vanaf de Kruiskade slaan we rechts de Coolsingel op, waar we de eerste zijstraat links inslaan: het Doelwater. Aan het eind van het Doelwater slaan we rechtsaf het Raam op, welke overgaat in achtereenvolgens Rodezand en de Korte Hoogstraat, en eindigt op Blaak. We slaan links het Blaak op en volgen deze tot we rechtsaf de Posthoornstraat in kunnen slaan. Deze lopen we af tot we linksaf de Wijnhaven op kunnen slaan. We lopen de Wijnhaven helemaal af tot we bij de Oudehaven komen.
De Oudehaven is één van de oudste havens van Rotterdam. De eerste steigerpaal werd hier omstreeks 1350 aangelegd. Nu is het een bekend uitgaansgebied met vele terrasjes, cafés en restaurants. We strijken neer op een van deze terrassen met uitzicht op de haven en de vele boten die er liggen.
Opdracht
Stel je voor dat je je in de hoogtijdagen van de haven bevindt. Fantaseer over een verre reis, per schip.
* Stel je voor dat je hiervandaan iemand uit ziet varen, iemand die je dierbaar is.
* En bedenk nu hoe het is om op zo'n schip te staan en te weten dat je hier misschien wel nooit meer terugkomt, omdat je emigreert naar Australië of Canada.
* Schrijf nu een brief vanuit het perspectief van de emigrant. Zijn laatste indrukken van Rotterdam.
* Vertel het verdriet niet, maak het niet sentimenteel, maar laat het gevoel doorklinken in de beschrijving.
* Hoe ziet deze vertrekker Rotterdam? Wat ziet hij allemaal voorbijtrekken in die twintig minuten dat hij hier uitvaart?
* Schrijf op, en neem afscheid. Adieu en ahoy!
Dit is het einde van deze schrijfwandeling. Werk je opdrachten hier nog iets verder uit onder het genot van een kopje koffie en met de frisse Rotterdamse zeewind in je neus. Wanneer je naar huis gaat kun je het beste de trein vanaf station Blaak nemen.
Deze schrijfwandeling werd oorspronkelijk geschreven door Louis Stiller.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!