Schrijftips van grootmeester Haruki Murakami

Schrijftips van gedoodverfd Nobelprijskandidaat Haruki Murakami – wie wil dat nou niet? In het komende nummer van Schrijven Magazine deelt de auteur van onder meer Norwegian wood en Kafka op het strand zijn schrijfgeheimen. Wij geven alvast een voorproefje.

“Hoeveel keer ik herschrijf? Daar kan ik geen exact getal op plakken. In de manuscriptfase breng ik al ontelbare aanpassingen aan, en ook nadat ik het heb ingeleverd bij de uitgever, laat ik nog zoveel proeven maken dat ze er hun buik helemaal vol van hebben. Pikzwart van de correcties stuur ik een proef terug, en zodra ze me een nieuwe proef sturen, maak ik die weer pikzwart, telkens opnieuw. Zoals ik al zei, vergt deze bezigheid doorzettingsvermogen, maar voor mij voelt het niet zo lastig aan. Dezelfde tekst steeds weer herlezen, nagaan hoe hij klinkt, schuiven met de woordvolgorde, een uitdrukking lichtjes veranderen: dat soort ‘hamerwerk’ ligt me echt. Op mijn bureau liggen wel tien hb-potloden op een rij. Zien hoe die steeds korter worden terwijl een proef pikzwart kleurt, bezorgt me grote vreugde. Ik weet niet waarom, maar ik vind zoiets onweerstaanbaar boeiend. Hoe lang ik er ook mee bezig ben, ik word er nooit moe van.”

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 1 februari verschijnt.


Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 21 januari 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuisgestuurd. Meld je nu aan, en profiteer van introductiekorting.

MELD JE AAN