Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Schrijfcursussen: klassikaal of online?
Sinds de eerste editie uit 1996 is het Handboek voor schrijvers dé vraagbaak voor schrijvend Nederland en Vlaanderen. Maaike Molhuysen, schrijfcoach bij de Lettervrouw en auteur van de laatste paar edities van het Handboek, selecteerde speciaal voor Schrijven Online de beste tips uit haar boek. Deze keer: de voor- en nadelen van klassikale schrijfcursussen en online schrijfles.
Je hebt besloten om nu echt meer met schrijven te gaan doen. Je eerste stap wordt een schrijfcursus, zo heb je bedacht. Maar dan dient de volgende keuze zich alweer aan: kun je het best een cursus met klassikale lessen volgen of past een online cursus beter bij jou?
Er valt tegenwoordig heel wat te kiezen voor wie een schrijfcursus wil volgen. Van flitsworkshops van een middag tot intensieve cursussen van negen maanden. De eerste keuze die je daarbij moet maken is die tussen een klassikale cursus waarbij je wekelijks of tweewekelijks een ochtend, middag of avond les krijgt in een cursuscentrum of bij een schrijfdocent thuis, of een van de vele online cursussen die sinds een aantal jaar worden aangeboden, onder andere bij de Schrijven Online Academie. Hieronder zijn de voor- en nadelen van die twee lesvormen op een rijtje gezet.
1. Klassikale lessen hebben als grote voordeel dat je niet alleen naar je eigen teksten leert kijken, maar ook naar die van anderen. Daar kun je – zeker als beginnend auteur – veel van leren.
2. Je wordt bij een klassikale cursus een aantal weken of zelfs maanden elke (bijvoorbeeld) donderdagavond of zaterdagmiddag verwacht. Dat kan net de stok achter de deur zijn die je nodig hebt om elke week te schrijven.
3. Bij klassikale lessen ontmoet je mensen die ook met schrijven bezig zijn, en dat kan heel gezellig en stimulerend zijn. Niet voor niets komen er regelmatig schrijfgroepen voort uit een cursus.
4. Als je niet in de buurt van grote steden woont, kan het lastig zijn om een schrijfcursus te vinden die aansluit bij je behoefte en belangstelling. Dan kan een online cursus een uitkomst zijn.
5. Een ander voordeel van online cursussen is dat je ze in je eigen tijd kunt volgen en dat je er niet de deur voor uit hoeft.
6. Je kunt bij online cursussen ook in je eigen tempo werken. Dat kan trouwens ook een nadeel zijn: kun je hiervoor genoeg discipline opbrengen?
7. Je mist bij online cursussen de feedback van medecursisten. Sommige online cursusinstituten ondervangen dit door cursisten op hun site gelegenheid te bieden feedback te geven op elkaars werk.
Meer weten over het nut van schrijfcursussen? Lees erover in het Handboek voor schrijvers, dat hier is te bestellen.
Kijk hier voor een overzicht van klassikale schrijfcursussen en -workshops, en hier voor een overzicht van onlinecursussen.
Gerelateerd
Techniek
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!