Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #6

Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #6Een maand lang, elke week op maandag, woensdag en vrijdag publiceren we drie schrijfoefeningen van 5 verschillende schrijfcoaches (Corrie Gramser, Maria van Deutekom, Christel Cosijn, Lia Hesemans en Inanna van den Berg) om in conditie te komen.

Storytelling met schrijfcoach Maria van Deutekom - Verhalenhuis.nl

Deze week maak je kennis met Creative Storytelling: verhalen over een verzonnen werkelijkheid met personages die van alles meemaken. Verhalen om verteld te worden in een kring van toehoorders. Verhalen die je meenemen in een andere wereld. 

Opdracht #6 – Personage

'Ieder verhaal heeft een personage en ieder personage heeft een verhaal.' Personages zijn het kloppende hart van verhalen. Waarom doen personages wat zij doen? Ze hebben een verleden en een eigen achtergrond. Een bepaalde eigenschap is vaak sterker ontwikkeld en van daaruit gaat het personages verder dan de meeste mensen die je kent. Monologen kunnen krachtige onderdelen vormen van verhalen. In een monoloog spreekt een personage hardop en zo wordt duidelijk met wat voor iemand we hier te maken hebben.

Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #6Blader een tijdschrift door en zoek een krachtige foto van een man, vrouw of kind. Verzin een verhaal rondom deze persoon. Wie zou het kunnen zijn, wat heeft hij of zij meegemaakt? Laat je personage hardop spreken in een taal die bij hem of haar past.

Schrijf een korte tekst van 250 woorden (ca. ½ A4) waarin het personage hardop haar gedachten uitspreekt. De lezer die de tekst leest krijgt een duidelijk beeld van de persoon.

Zorg dat het karakter vooral indirect duidelijk wordt uit de tekst.

Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen Maria van Deutekom en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo in zijn werking:

  • Klik op deze link
  • Voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel) en klik op 'Bewaren'
  • Wacht op feedback of geef eventueel feedback op andere verhalen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Drama en actief als storyteller en theaterregisseur. Als storyteller schrijft ze toneelstukken en verhalen en laat die klinken voor publiek. Ze stimuleert anderen tot schrijven bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten als docent “Creërend Schrijven ”.

Voor wie geen genoeg krijgt van verhalen

Kun je geen genoeg krijgen van Storytelling? Kom 25 januari, 8 maart of 29 maart 2015  luisteren naar de muzikale vertelvoorstelling “Klinkende Verhalen ”. Of volg de Workshop Creative Storytelling en maak kennis met het verzinnen, schrijven en vertellen van verhalen. Meer info op www.verhalenhuis.nl

Bron

www.schrijvenonline.org/forums/themaforums/januari-schrijfmaand

Techniek