Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #5

Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #5Een maand lang, elke week op maandag, woensdag en vrijdag publiceren we drie schrijfoefeningen van 5 verschillende schrijfcoaches (Corrie Gramser, Maria van Deutekom, Christel Cosijn, Lia Hesemans en Inanna van den Berg) om in conditie te komen.

Storytelling met schrijfcoach Maria van Deutekom - Verhalenhuis.nl

Deze week maak je kennis met Creative Storytelling: verhalen over een verzonnen werkelijkheid met personages die van alles meemaken. Verhalen om verteld te worden in een kring van toehoorders. Verhalen die je meenemen in een andere wereld. 

Opdracht #5 – Conflict

'In de hele wereldliteratuur bestaat slechts één soort plot, namelijk het conflict,' zegt schrijfster Renate Dorrestein. Een goed verhaal begint met een personage dat iets wil maar dat (nog) niet voor elkaar krijgt. Iets of iemand staat hem in de weg. Dat maakt het spannend.

Je hebt wel eens gehoord van 'Paparazzi': fotografen die plaatjes schieten van interessante nieuwsfeiten. Ze zien overal een verhaal in. Maak met je mobieltje drie foto’s: één van een opvallende locatie en twee van personen die je opvallen.

Schrijf een kort verhaal van 250 woorden (ca. ½ A4) dat zich afspeelt op de locatie en waarin de twee personages een conflict krijgen. Bouw het verhaal op en laat de spanning stijgen.

Schrijf je fit met Januari schrijfmaand – opdracht #5Zodra je de opdracht gemaakt hebt, kun je het verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen Maria van Deutekom en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo in zijn werking:

  • Klik op deze link
  • Voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel) en klik op 'Bewaren'
  • Wacht op feedback of geef eventueel feedback op andere verhalen.

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Maria van Deutekom is van huis uit docent Nederlands en Drama en actief als storyteller en theaterregisseur. Als storyteller schrijft ze toneelstukken en verhalen en laat die klinken voor publiek. Ze stimuleert anderen tot schrijven bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten als docent “Creërend Schrijven ”.

Voor wie geen genoeg krijgt van verhalen

Kun je geen genoeg krijgen van Storytelling? Kom 25 januari, 8 maart of 29 maart 2015  luisteren naar de muzikale vertelvoorstelling “Klinkende Verhalen ”. Of volg de Workshop Creative Storytelling en maak kennis met het verzinnen, schrijven en vertellen van verhalen. Meer info op www.verhalenhuis.nl

Bron

www.schrijvenonline.org

Techniek