Afbeelding

Schrijf je beter naarmate je ouder wordt?

Schrijf je beter naarmate je ouder wordt?A.L. Snijders, koning van het zeer korte verhaal en winnaar van de Constantijn Huygensprijs, is het levende bewijs dat je beter schrijft naarmate je ouder wordt! Schrijven Magazine zocht hem op. Het werd een vrolijk, chaotisch gesprek over de kunst van het korte verhaal.

Door Ricardo Jupijn

Net als een zeer kort verhaal zelf, kwam ook het schrijverschap van Snijders niet zomaar tot stand. Het begon onverwachts met de brieven die hij schreef aan een aantal vrienden. Brieven die inhoudelijk steeds meer een eigen leven gingen leiden en langzaam begonnen te zwerven toen de ontvangers deze weer aan hun vrienden doorgaven. Tot er een stapeltje op een interessant bureau belandde: dat van Parool-journalist Jan Vrijman. Hij zag wel een columnist in Snijders, waarop hij direct werd gevraagd om voor de krant te komen schrijven. Na een bundeling van columns en brieven, die in 1992 resulteerde in Ik leef aan de rand van de wereld, was hij plots schrijver. Vele bundelingen en duizenden verhaaltjes later leidde zijn oeuvre in 2010 zelfs tot de Constantijn Huygensprijs. De jury noemde hem de ‘ongeëvenaarde meester in de beperking’.

Wil jij de gouden tip van A.L. Snijders lezen? Die lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine dat 2 juni verschijnt. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 22 mei 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek