Afbeelding

Bizon

Unsplash

Scenario schrijven: de held moet obstakels overwinnen

In het grote middendeel van het scenario, waarin bijna alles zich afspeelt, daar gebeurt het. Als de held het meisje dat hij bij net ontmoet heeft, onmiddellijk krijgt, dan heb je geen verhaal. De held moet obstakels overwinnen, op die manier wordt het spannend, leef je als kijker mee en hoop je dat het hem gaat lukken.

Door Hetty Kleinoog

In mijn les geef ik vaak het voorbeeld van de filmpjes van Buurman & Buurman:

Buurman heeft een lekkere maaltijd gekookt en wil die opeten, maar ... Hij heeft geen tafel. Hij haalt de andere Buurman erbij, want hij wil een tafel timmeren. Ze gaan op zoek naar hout, maar dat is er niet. Daarom moeten ze een boom kappen, maar daar zit een nest met jonge vogels in. De vogels moeten ze uit de boom redden, maar daar komen boze moeder en vader vogel aangevlogen ... Enzovoorts, enzovoorts. Uiteindelijk lukt het de twee om een tafel te timmeren, waar ze het eten op zetten en ... Buurman en Buurman peuzelen samen een overheerlijke maaltijd op en geven elkaar een high five. Ajato buuf!

Je voelt het al. Als buurman meteen zijn maaltijd had kunnen nuttigen, was er geen verhaal geweest.

Het gaat om obstakels, obstakels, obstakels, van klein naar groot. Als je met een groot obstakel begint, vallen de kleinere daarna in het niet. Als jouw held – die van het meisje – met gevaar voor eigen leven zijn geliefde uit een neerstortende waterval moet redden, dan boeit het echt meer dat hij ook nog zijn verlegenheid overwint.   

Om je op een idee te brengen wat voor soorten obstakels er zijn, volgt hier een lijstje:


Meer lezen?

Dit is een fragment uit een artikel dat zal verschijnen in het winternummer van Schrijven Magazine. Abonnees van Schrijven Magazine krijgen dit nummer omstreeks 13 december in hun brievenbus.

Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 2 december 12:00 u., dan krijg je ons winternummer thuisgestuurd!

WORD ABONNEE GEEF SCHRIJVEN MAGAZINE CADEAU

Bron

https://schrijvenonline.org/magazine/2019-6

Techniek