Abonnees profiteren van extra voordelen.
Geniale scenaristen
Scenario schrijven is een vak apart. Het zijn vaak de schrijvers met een enorm visueel vermogen die hun talent hierin vinden. In een roman kun je op een subtiele manier een sfeer schetsen, maar het is niet noodzakelijk voor een boek. Als scenarist moet je kunnen zien hoe mensen en locaties eruit zien, wat ze doen en wat er in beeld gebeurt, dus ook de kleinste details die zich op de achtergrond afspelen, zijn dan van belang.
Scenario schrijven
Een scenario is opgedeeld in scènes. Iedere scène is een eenheid die zich in theorie in één filmshot kan afspelen. Je begint de scène altijd met het benoemen van de locatie, de tijd en de lichtsituatie. Je schrijft vanuit de cameraman. Een belangrijk onderdeel van het scenario is de dialoog. Deze dialogen hoeven grammaticaal niet te kloppen, ze moeten alledaags zijn dus vaak met fouten en herhalingen. Een briljante dialoog moet klinken alsof iemand het improviseert, alsof het nog nooit hardop uitgesproken is.
De klassiekers
Naar mijn mening zijn de meest briljante scenaristen ook vaak de regisseurs van de uiteindelijke film. Zij creëren het beeld van wat ze hebben opgeschreven en doen dit beter dan wie dan ook omdat ze het letterlijk voor zich zien. Het is de kunst om abstracte beelden om te zetten in concrete filmbeelden.
Voorbeelden hiervan zijn; Ingmar Bergman, Alfred Hitchcock en David Lynch. Dit zijn geniale scenaristen die ook allemaal hun eigen scenario’s regisseren. Als het aankomt op sfeer schetsen, beeld creëren en plot componeren zijn zij geniaal.
David Lynch
Als we bijvoorbeeld kijken naar de films van David Lynch hebben ze allemaal hun eigen stem, zijn stem. De beelden die hij creëert zijn uniek. Zijn serie Twin Peaks stond bekend om de warme, mystieke sfeer waar iedereen van ging houden. Maar plot-schrijven is misschien wel zijn sterkste kant. Bijvoorbeeld in zijn film Mulholland Drive, je kijkt dan 2 uur lang naar een film die je denkt te begrijpen, maar je voelt dat er toch iets niet helemaal klopt en in het laatste half uur gooit hij het complete verhaal om, schopt je van je verhaallijn af en laat je naar het einde toe in ademloos afwachten. Zijn films ademen spanning, mystiek en hebben altijd een twist op het einde. Er is altijd een element in zijn film wat niet helemaal te begrijpen is, hoe vaak je het ook kijkt.
Ingmar Bergman
Sommigen beschrijven Bergman als de uitvinder van de Arthouse Cinema. Zijn scenario’s zitten vol symboliek en terugkerende grote thema’s als dood, vader-zoon relaties en terminale ziektes. Een van zijn beroemde beelden zit in de film Het zevende zegel, hierin zien we een schaakbord in beeld waar een man met de dood schaakt. Dit is een voorbeeld van de symboliek die Bergman weet te beschrijven in zijn films met een simpel, sprekend beeld.
Deze scenaristen zijn allemaal meesters in de subtiele symboliek en hun films zijn altijd multi-interpretabel. Zij maken films als boeken, het is geen entertainment maar je moet er echt voor gaan zitten, meedenken en proberen ze te volgen.
Als je meer artikelen, interviews en informatie over tv- serie en filmscenario schrijven wilt lezen, dan wil je het komende nummer van Schrijven Magazine niet missen! Het zal geheel in het teken staan van tv-en filmscenario schrijven.
Benieuwd naar het komende nummer? Neem voor 26 mei, 16:00 uur een abonnement.
Door: Romy van der Burgh
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!