Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Voor Rosita Steenbeek is het schrijven van een boek elke keer weer een reis die haar naar onverwachte plekken leidt. Stel je jezelf dus open voor invallen, adviseert ze, en ga vooral veel wandelen.
Door Vivian de Gier en Marc Brester
TIP Leg je niet te veel vast
‘Schrijven is een reis, en tijdens die reis moet je je laten verrassen. Toen ik Schimmenrijk schreef, wilde ik het hebben over hoe je verder moet leven als de mensen van wie je houdt, doodgaan. Mijn eigen rouw wilde ik transponeren naar een fictieve geschiedenis, maar ik wist nog niet hoe. Maar toen ik een Etruskisch museum bezocht en werd geraakt door die cultuur, besloot ik de Etrusken – een mysterieus volk – in mijn verhaal te verwerken. De oorzaak van de dood van een personage bleek tijdens het schrijven een heel andere te zijn dan ik had bedacht. En bij Ballet Russes begon ik vanuit een vrouwelijk perspectief, maar ontdekte ik gaandeweg dat de hoofdpersoon een man moest zijn. Het gaat dus steeds om de balans tussen overgave en controle. Je kunt van tevoren een structuur bedenken, maar leg je daar niet helemaal in vast. Het verhaal ontstaat tijdens het schrijven. Je moet je er gewoon in storten en laten meenemen.’
Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee?
Neem vóór maandag 26 november 16:00 een abonnement op Schrijven Magazine, dan ligt dit nummer omstreeks 7 december in je brievenbus.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?