Afbeelding

Bron Pixabay

Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'

Voor  Rosita  Steenbeek  is  het  schrijven  van  een  boek  elke  keer  weer  een  reis  die  haar  naar   onverwachte  plekken  leidt.  Stel  je  jezelf  dus  open  voor  invallen,   adviseert  ze,  en  ga  vooral  veel  wandelen.

Door Vivian de Gier en Marc Brester

wandelen en schrijvenTIP Leg je niet te veel vast
‘Schrijven is een reis, en tijdens die reis moet je je laten verrassen. Toen ik Schimmenrijk schreef, wilde ik het hebben over hoe je verder moet leven als de mensen van wie je houdt, doodgaan. Mijn eigen rouw wilde ik transponeren naar een fictieve geschiedenis, maar ik wist nog niet hoe. Maar toen ik een Etruskisch museum bezocht en werd geraakt door die cultuur, besloot ik de Etrusken – een mysterieus volk – in mijn verhaal te verwerken. De oorzaak van de dood van een personage bleek tijdens het schrijven een heel andere te zijn dan ik had bedacht. En bij Ballet Russes begon ik vanuit een vrouwelijk perspectief, maar ontdekte ik gaandeweg dat de hoofdpersoon een man moest zijn. Het gaat dus steeds om de balans tussen overgave en controle. Je kunt van tevoren een structuur bedenken, maar leg je daar niet helemaal in vast. Het verhaal ontstaat tijdens het schrijven. Je moet je er gewoon in storten en laten meenemen.’

Het hele artikel lezen, maar nog geen abonnee? 
Neem vóór maandag 26 november 16:00 een abonnement op Schrijven Magazine, dan ligt dit nummer omstreeks 7 december in je brievenbus.

PROFITEER VAN DE INTRODUCTIEKORTING