VOORPRET: Wandelen en schrijven in 7 stappen!

Het is opvallend hoeveel waarde schrijvers hechten aan wandelen en dwalen. Virginia Woolf kon niet zonder. En ook voor hedendaagse auteurs is wandelen onlosmakelijk verbonden met het schrijfproces. Ontdek hoe jij door wandelen en dwalen een betere schrijver wordt. Lees de tips van Kathy Mathys in het komend nummer van Schrijven Magazine. Wij geven alvast één tip weg.

Door Kathy Mathys

Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Walt Whitman, Virginia Woolf: het is opvallend hoeveel schrijvers op een haast obsessieve manier wandelen en dwalen. Ook voor hedendaagse auteurs als Bregje Hofstede en Teju Cole is wandelen onlosmakelijk verbonden met het schrijfproces. De herhaalde beweging van armen en benen heeft op neurologisch en fysiologisch vlak een weldadig effect. De creativiteit wordt aangewakkerd, je krijgt allerlei associaties tijdens het wandelen en dwalen. Ofwel: het gaat stromen. Deze workshop bestaat uit oefeningen waarin wandelen/dwalen gecombineerd wordt met schrijven. Dus hop, de schoenen aan en naar buiten.

Stap 1: Het logboek

Koop een nieuw notitieboek of haal er een tevoorschijn uit je voorraadkast, mocht je die hebben. Er bestaan speciale notitieboeken voor wandelaars of (ver)dwalers zoals Mon carnet de promenade, maar je kan eender welk boekje gebruiken. Ga enkele keren per week wandelen (dagelijks is nog beter natuurlijk) en noteer wat je opvalt. Schrijf op wat je ziet (dieren, planten, mensen, huizen, de kleur van de lucht, de vorm van de wolken), wat je ruikt. Maak notities over het weer. Vergeet de texturen en kleuren niet. Herlees na een maand je notities en kijk of je voldoende grondmateriaal hebt verzameld voor een gedicht, een verhaal of een autobiografisch stuk. In How to Be an Explorer of the World van Keri Smith staan tips voor wie met andere ogen wil kijken. Smith raadt aan om tijdens omzwervingen een bril met gekleurde glazen te dragen of oordoppen. Je ervaart de omgeving dan meteen anders.Of probeer dit: teken thuis een plattegrond van de plek waar je gaat wandelen. Noteer na elke wandeling iets wat je is opgevallen en creëer zo een heel persoonlijke landkaart.

Je leest de overige 6 stappen in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 april verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór donderdag 22 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Uitgeven