Start » Nieuws » PREVIEW: Hoe wek je een overtuigend personage tot leven?

PREVIEW: Hoe wek je een overtuigend personage tot leven?

7 November 2017

Hoe wek je een overtuigend personage tot leven?Personages zijn de bewoners van romans. Zonder sterke personages is de roman een leegstaand huis. Maar hoe creëer je een sprekend personage, iemand die een verhaal of roman kan dragen? Waar begin je? Franca Treur, Sien Volders en Jan van Mersbergen verklappen hun geheimen.

Door Roman Helinski

Franca Treur publiceerde afgelopen oktober Hoor nu mijn stem bij uitgeverij Prometheus, haar derde roman. Het personage dat hierin een belangrijke rol speelt, begon bij Treur met een scène die ze voor zich zag: ‘Een meisje dat dankbare gevoelens heeft richting de streng-gereformeerde domineesvrouw die haar helpt haar familie ervan te overtuigen dat ze moet gaan studeren. Dat gegeven vond ik meteen mooi, omdat je dat niet verwacht van juist een domineesvrouw. Die domineesvrouw blijkt veel meer geëmancipeerd dan je denkt. Dat meisje, Ina, moest dus in een streng-gereformeerd milieu opgroeien, en haar familie moest conservatief zijn. En zo groeit zo iemand. Wat het is met dankbare gevoelens: je kan ze soms wel heel sterk voelen, maar ze uiten is vers twee. Dat is ook bij Ina zo. Ze stelt zich voor hoe ze bij die dominee aanbelt, dat zijn vrouw open doet en dat zij, Ina, dan bepaalde zinnen zegt die ze al helemaal heeft voorbereid. Maar uiteindelijk doet ze het niet. Scène voor scène groeit zo’n personage. Soms werk je aan een scène waarvan je voelt dat die niet zo bij het karakter past. Dat zijn de momenten waarop je moet nadenken: wat is ze nou voor iemand? Iemand mag best onverwachte dingen doen, maar het moet wel geloofwaardig blijven.’ Geloofwaardigheid is voor Treur een belangrijke voorwaarde voor een karakter. Wanneer is ze als schrijfster tevreden?

Wil je de geheimen van Franca Treur, Sien Volders en Jan Mersbergen lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 20 november 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Hoe het is om je personages dood te schrijven
- De gereedschapskist van de schrijver: drijfveren van je personages
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE