Afbeelding

© Marc Brester

Preview: Een “foute” stijl is voor mij zoiets als Dolce & Gabbana: blingbling en te opzichtig

Preview: Een “foute” stijl is voor mij zoiets als Dolce & Gabbana: blingbling enBij het schrijven van een boek komen duizend en één dingen kijken, van het neerzetten van sterke personages tot het maken van een goede grap. In de serie De specialist gaan schrijvers tot in detail in op een aspect waarin zij uitblinken.

Door Vivian de Gier en Marc Brester

‘Wat stijl precies is, valt moeilijk te omschrijven. Het is een combinatie van wat iemand zegt en hoe die dat doet. Iemands stijl zit ‘m vooral in de manier waarop die zich de taal toe-eigent en daarin zelf aanwezig is. Taal is als de gist in een brood, die brengt een tekst tot leven. Literatuur onderscheidt zich immers van andere vormen van tekst doordat de schrijver als een kleine dictator de taal helemaal naar zijn hand zet en manipuleert. De stijl van een schrijver wordt bepaald door diens eigenheid, het is iets wat van binnenuit naar buiten komt. Die kan heel subtiel zijn, maar is in het geheel van de tekst onontkoombaar aanwezig, je herkent eraan wie het boek heeft geschreven. Een van mijn grootste iconen is Virginia Woolf. Je voelt haar persoonlijkheid in haar werk doorklinken. Mijn stijl zit ‘m denk ik in de combinatie van iets kinderlijk naïefs en speels met een bepaalde brutaliteit en directheid – dat zijn de twee polen waartussen ik me beweeg.

Stijl laat zich niet maskeren, wel imiteren. Een “foute” stijl is voor mij zoiets als Dolce & Gabbana: blingbling en te opzichtig. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug bij jonge schrijvers die te duidelijk Arnon Grunberg gaan nadoen. Natuurlijk, in het begin steel je van anderen. Dat deed ik met Hugo Claus, ik schreef mooie zinnen van hem op in een schriftje.

Alle stijlfouten lezen? Je vindt ze in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 20 november 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek