Afbeelding

Preview: Bestaat een woord als het niet in de Van Dale staat?

Preview: Bestaat een woord als het niet in de Van Dale staat?

Preview: Bestaat een woord als het niet in de Van Dale staat?Bestaat een woord in onze taal als het niet in het woordenboek staat? Sommige mensen zijn geneigd te denken van niet, maar dat is te strikt gedacht. 

Allereerst ontstaan er voortdurend nieuwe woorden. De redactie voegt elke dag wel enkele woord aan het bestand toe. Dat gebeurt echter nadat men eerst heeft gekeken of het woord wel beklijft. Sommige woorden ontstaat even snel als ze weer verdwijnen. Daarom kijkt de redactie vaak eerst of een woord geen eendagsvlieg is. In die schemerperiode staat het woord dus niet in het woordenboek, maar daarmee is het nog niet meteen een niet-bestaand woord. 

Er is nog een ander groep van woorden die niet altijd terechtkomen in het woordenboek: samenstellingen. In het Nederlands kun je heel gemakkelijk nieuwe woorden maken door twee bestaande aan elkaar te plakken.  

schoen + veter = schoenveter 

schoenveter + verpakking = schoenveterverpakking 

schoenveterverpakking + producent = schoenveterverpakkingsproducent 

Weten wat bepaald of een woord wordt opgenomen? Je lees het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 20 november 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau