Pleonasmen: Is ‘een klein huisje’ fout?

‘Een klein huisje’ is eigenlijk dubbelop. Het verkleinwoord ‘huisje’ duidt al aan dat het huis klein is. We noemen zoiets een pleonasme. In de nieuwste Dikke Van Dale staat er een interessant kadertje over.

Pleonasmen duiden vaak op onzorgvuldig taalgebruik en dan kun je ze maar beter vermijden. Maar soms zet je het middel doelbewust in. Als je het hebt over een ‘pasgeboren zuigeling’ (alle zuigelingen zijn pasgeboren), benadruk je hoe jong en kwetsbaar het kindje nog is.

Vroeger was ‘een mondeling gesprek’ ook een pleonasme, want elk gesprek was immers mondeling. Maar tegenwoordig kun je ook een gesprek voeren via de sociale media, chatboxen en apps. Als je daaraan refereert, kun je het wel degelijk hebben over ‘een mondeling gesprek’.

Kortom, een pleonasme hoeft niet fout te zijn, maar zet het middel wel bewust in. Werk slordige, onbedoelde pleonasmen liever weg.

24/7 Antwoord op je taalvraag

Log in op Dikke Van Dale Online en/of Hedendaags Nederlands en ervaar het gemak en de zekerheid van het juiste antwoord op je taalvraag. Hier vind je de betekenis van elk woord in het Nederlands, de juiste spelling, morfologie en (hoorbare!) uitspraak. Ook heb je automatisch toegang tot Synoniemen Online en de Van Dale App voor mobiel en tablet.

Altijd en overal je onlinewoordenboek bij de hand!