Afbeelding

Krant cartoon

Pixabay

Overzicht literair nieuws week 51

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Kinderboekenweek 2020 heeft als thema: geschiedenis

De Kinderboekenweek 2020 zal met de titel: En Toen? In het teken staan van geschiedenis. Het thema zal dus veel te maken hebben met ‘vroeger’, dus door het lezen van boeken meer te weten komen over de geschiedenis op een leuke manier. Het kinderboekenweekgeschenk voor de 66e editie zal geschreven worden door kinderboekenschrijver Arend van Dam, die onder andere boeken heeft geschreven als: In een land hier ver vandaan en De reis van Syntax Bosselman. Voor het laatstgenoemde boek ontving Van Dam in 2018 de Thea Beckmanprijs. Het prentenboek wordt gemaakt door Mylo Freeman, voormalig schilder, muzikant en illustrator. Zij illustreerde voorheen het prentenboek Potje! Waar ze in 1998 de Kiekeboeprijs voor kreeg.

Dit jaar doet voor het eerst in 25 jaar de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boek (BCB) mee met de Kinderboekenweek. Dat zorgt ervoor dat het kinderboek nog meer aandacht zal krijgen.

Bron: Boekennieuws.nl

Twee vertalers bekroond met Martinus Nijhoff Vertaalprijs

Op 11 december is bekend gemaakt dat de Martinus Nijhoff Vertaalprijs dit jaar naar vertalers Irina Michajlova en Jacques Westerhoven gaat. Aangezien 2020 het lustrumjaar is, worden er dit jaar twee vertalers bekroond in plaats van één.

Westerhoven woont al sinds 1975 in Japan en vertaalde onder andere werken van Haruki Murakami uit het Japans. In 2000 ontving hij als enige Nederlander de Nomaprijs voor Vertaalde Japanse Literatuur voor De stenen getuigen van Hikaru Okuizumi. Tot 2013 doceerde hij Engelse taal en Amerikaanse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Hirosaki.

Irina Michajlova werd in 2005 bekroond met NLPVF-prijs (Nederland Literair Productie- en Vertalingenfonds) en ontving in 2011 de RusPrix Award voor haar persoonlijke bijdrage aan culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland.

De prijs die de winnaars ontvangen is een Martinus Nijhoff Vertaalpenning en een bijbehorend geldbedrag van 35.000 euro.

Bron: Boekennieuws.nl

Letteren Live genomineerd voor Jan van Luxemburgprijs

De literaire talkshow Letteren Live is genomineerd voor de Jan Van Luxemburgprijs. Deze prijs wordt gegeven voor initiatieven in het kader van leesbevordering.

De talkshow ging afgelopen oktober voor het eerst van start als gezamenlijk initiatief van Het Parool, Spui25 en het Nederlands Letterenfonds. Mede-presentator Ronald Ockhuysen zegt: ‘deze nominatie bevestigt dat Letteren Live nu al een plekje heeft in het literatuurlandschap. Dat stemt vreugdevol want we willen met dit boekenprogramma maar een ding onze liefde voor boeken belijden.

Met het boekenprogramma willen de initiatiefnemers aankomend jaar mede het gat opvullen dat in het literaire landschap ontstaat door het schrappen van VPRO boeken. Het programma richt zich op interviews met schrijvers, spoken-word artiesten, het voorgedragen van columns en overige literaire onderwerpen.

De Jan van Luxemburgprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen en organisaties die aanzetten tot lezen en liefde voor literatuur. Het is een onderdeel van het Jan van Luxemburgprogramma die de aandacht vestigt op leesbevordering.

Bron: Parool.nl

Rob Molin op 72-jarige leeftijd overleden

Schrijver, biograaf, recensent en essayist Rob Molin is afgelopen week geheel onverwacht overleden. De schrijver die in Maastricht woonde, overleed in de kustplaats Saly in Senegal, waar hij een paar maanden per jaar woonde en werkte.

Molin studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waarna hij in 1995 promoveerde op een proefschrift over de poëtica van Andriaan Morriën. Molin was een verwoed lezer van essays, biografieën en poëzie.

Naast zijn werk als criticus en schrijver van proza’s, schreef Molin essays en kritieken en recenseerde hij voor Literair Nederland.

Rob Molin is 72 jaar geworden.

Bron: LiterairNederland.nl